Tekirdağ, TOBB’u by pas etmek istiyor

Tekirdağ iş çevreleri, TOBB’un yeni oda başvurularına ‘olur verme’ yetkisinin Meclis’te yeni bir düzenlemeyle kaldırılmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

EMEL ÜNAL BULUT

TEKİRDAĞ - Tekirdağ Sanayiciler Derneği (TEKSANDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Tekirdağ Sanayi Odası'nın kurulması önündeki yasal engellerin kaldırılması için TOBB kanununun değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Faaliyetteki 13 OSB'si ve 7 küçük sanayi sitesiyle Tekirdağ 'ın sanayi odasını hak ettiğini vurgulayan Sarıoğlu, “12 Aralık 2012'de Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti'ni oluşturduk.26 Nisan 2013'te bin 40 sanayicinin imzasıyla Tekirdağ Sanayi Odası Müteşebbis Heyeti olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) başvurduk ancak TOBB yönetimi başvuruya yasal süresi içinde cevap vermedi” dedi.

Keyfi bir tutumla başvurunun reddedildiğini savunan Sarıoğlu, “Yılmadık ve TEKSANDER'i kurduk. Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve milletvekillerimiz desteklerini her zaman açıkça belirtti. Buna rağmen TOBB yönetimi önümüzü kapatmaya, engel olmaya çalıştı” şeklinde konuştu.

Ticaret erbabı ile hiçbir sorunları olmadığını kaydeden Sarıoğlu, “Ticaret odaları bizim sorun ve taleplerimize cevap veremiyor. Gündemlerimiz çok farklı. Bin 700 civarındaki Tekirdağlı sanayi kuruluşunu odasından mahrum bırakma gücünü TOBB nereden alıyor? TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu yönetimi tarafından 2004 yılında hazırlanıp TBMM'den geçirilen kanunda ‘Yeni kurulacak odaların TOBB'un olumlu görüşü, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın kararıyla kurulur' ifadesi yer alıyor. Bu anti-demokratik düzenlemeyle biz sanayicilerin en doğal hakkı görmezden geliniyor. TOBB'un bu tavrından sonra çabalarımızı Tekirdağ Sanayi Odası'nın kurulması önündeki yasal engellerin kaldırılması doğrultusunda yoğunlaştırdık. TOBB kanununun ilgili maddesinde değişiklik yapılmasını sağlamak üzere harekete geçtik” diye konuştu.

‘Mazıcıoğlu da destekliyor'

TOBB kanununda ‘olur verme' ibaresinin TBMM'de yeni bir düzenlemeyle değiştirilmesini talep ettiklerini söyleyen Sarıoğlu,TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu'na TEKSANDER'i ziyaretinde taleplerini ilettiklerini ifade etti. Mazıcıoğlu'nun da sanayi odası fikrine destek verdiğini aktaran Sarıoğlu, “Mazıcıoğlu, belirtilen kanuni değişikliğin yapılması için benimle bakandan randevu alıp, çalışmalara ivedi bir şekilde başlayacağını söyledi. Bunun için Tekirdağlı sanayicilere söz verdi” dedi.

25 yıldır yeni bir sanayi odası kurulmadı

Türkiye’de 25 yıldan bu yana yeni bir sanayi odası kurulmadığının, sadece 2007’de mahkeme kararı ile Aydın Sanayi Odası’nın kurulduğunu belirten Sarıoğlu, “25 yılda bakanlıklar bile sanayi bakanlığı ve ticaret bakanlığı olarak ikiye ayrıldı. Bursa, Manisa ve Tekirdağ gibi yeni sanayi kentlerinin ihtiyaçlarına cevap verecek yeni kanuni düzenlemelere ihtiyaç var. Sanayi odası en temel hakkımız. Bu hak evrensel insan hakları çerçevesinde değerlendirilmeli. Bu hakk keyfi ve iradi bir müdahaleyle gasp edilemez. Sorunu yasal mücadeleyle aşacağız ve Tekirdağ Sanayi Odası’nı kuracağız” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir