Tekirdağ, Trakya'nın ihracat lideri

TRAKYAKA Genel Sekreteri Şahin, "Tekirdağ, ocak ayında 54,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, bölge illeri arasında en yüksek ihracatı yapan il oldu" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yayımlanan ihracat rakamlarına göre, Tekirdağ'ın, bu yılın ocak ayında 54,4 milyon dolarlık ihracatla bölge illeri arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi. 

Şahin, yaptığı yazılı açıklamada, TİM'in açıkladığı rakamlara göre, Tekirdağ'ın ocak ayında 54,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini belirtti. 

Tekirdağ'ın bu rakamla bölge illeri arasında en yüksek ihracat yapan il olduğunu kaydeden Şahin, Tekirdağ'dan yapılan ihracatın bir önceki yılın aynı ayına göre de yaklaşık 1,1 milyon dolar arttığını belirtti. 

Kırklareli'den yapılan ihracatın ise bir önceki yıla göre, 4,2 milyon dolar azaldığını aktaran Şahin, ayrıca Edirne'nin, bu yılın ocak ayında 2 milyon dolar, 2015 yılı ocak ayında ise 3,7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, bir önceki yılın aynı ayına göre, kentin ihracatında 1,7 milyon dolar azalma meydana geldiğine işaret etti. 

Bölge illerinin ihracat yaptığı ülkelere bakıldığında bu yılın ocak ayında Kırklareli'nin en çok İran'a ihracatta bulunduğunun altını çizen Şahin, şu bilgileri verdi: 

"Edirne'nin ihracat yaptığı ülkeleri, Filipinler'in ardından Bulgaristan, Tayland, Makedonya ve İspanya takip etti. Kırklareli'nin bu yılın ağustos ayı itibarıyla en çok ihracat yaptığı ülke ise Kırgızistan oldu. Kırgızistan'ı Ukrayna, Azerbaycan-Nahçıvan, Nijerya ve Çin Halk Cumhuriyeti izledi. Tekirdağ'ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke Almanya oldu. Tekirdağ'ın en çok ihracat yaptığı ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin gelişmiş ülkeler olduğu dikkati çekti." 

İhracat göstergelerine değinen Şahin, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bölge illerimizin ihracat yaptığı ülkelere baktığımızda 2016 ocak ayı itibarıyla Edirne'nin en çok ihracat yaptığı ülkenin Bulgaristan olduğunu görüyoruz. Bulgaristan'ı Nijer, İspanya, Tayland ve Arnavutluk takip etmiştir. Kırklareli ilinin 2016 ocak ayından bu yana en çok ihracat yaptığı ülke ise İran olmuştur. İran'ı İspanya, Çin, Filipinler ve İtalya izlemiştir. Tekirdağ'ın 2016 Ocak ayında en çok ihracat gerçekleştirdiği ülke ise Almanya olmuştur. Tekirdağ’ın en çok ihracatta bulunduğu ülkelerin profiline bakıldığında bu ülkelerin (Bulgaristan hariç) gelişmiş ülkeler olduğu dikkati çekmektedir."

Mahmut Şahin, öte yandan ocak ayı içerisinde Tekirdağ'da 54, Kırklareli'de 17, Edirne'de 16 şirket kurulurken, Tekirdağ'da 19, Kırklareli'de 4, Edirne'de ise 7 şirketin kapandığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir