Teleferik 2019 yılında Bursa merkeze inecek

Teleferik Holding, Bursa’nın 9 kilometrelik teleferiğini 4 kilometrelik yeni hat ile kent merkezindeki Gökdere Parkı’na indirecek. İhalesi yapılan proje ile Gökdere Parkı’ndan 7 dakikalık yolculukla Teferrüç’e ulaşılacak. Yeni hatla ilk seferler 2019’da gerçekleşecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Mevcut teleferiği yenileyerek oteller bölgesine ulaştıran, 9 kilometrelik dünyanın tek halatlı sistemde en uzun aktarmasız teleferik hattını Bursa’ya kazandıran Teleferik Holding , şimdi de teleferiği Teferrüç’ten il merkezindeki Gökdere Parkı’na indiriyor. İhalesi yapılan proje kapsamında teleferik, Teferrüç’ten Setbaşı- Irgandı Köprüsü, Gökdere Bursa- Ray İstasyonu ardından da Gökdere Parkı’na ulaşacak.

Teferrüç-Setbaşı-Gökdere Metro İstasyonu ve Gökdere Parkı istasyonlarından oluşacak yaklaşık 4 kilometrelik hat sayesinde Gökdere Parkı’ndan 7 dakikalık yolculukla Teferrüç’e ulaşılacak. Bursalılar teleferiğe binmek için Teferrüç’e gitmek zorunda kalmayacak. Yaklaşık 50 milyon TL’ye mal olacak proje ihalesinin Haziran ayında tamamlanması, 18 aylık çalışma sonunda 2019’da yolcu taşımaya başlaması planlanıyor.

Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul, tamamen şehir içi taşıma amaçlı projelendirilecek teleferik hattının şehrin doğusu Kestel’den ya da batıda Üniversite’den metroya binen bir yolcuyu direkt Uludağ’a veya Heykel’e çıkaracağını belirterek, “Gökdere İhalesi Haziran’da biterse, tahmini 18 ayda tamamlanır ve 2019’da devreye alınır. Güney Amerika’nın uyguladığı halatlı taşımacılık sistemini biz de Türkiye’de hayata geçiriyoruz. Avrupa’da binaların üzerinden teleferik geçişine izin verilmezken, Türkiye’de metro hatlarının yeraltından geçmesi gibi teleferiğin de binaların üzerinden gitmesine onay veriliyor. Biz de halatlı taşımacılığı şehir içi uygulamalarda da yapıyoruz. Ankara’da Yenimahalle Şentepe Teleferik Hattı buna örnek olabilir. Ama Bursa bu projede öncü” diye konuştu.

Kabinlerin normalde standardı 8 kişilik iken bu proje ile 10 kişilik kabinler kullandıklarını ifade eden Cumbul, “Hat saatte 4 bin yolcu taşıma kapasitesi ile kurulacak. Raylı sisteme göre yapım maliyetleri 8’de bire düşüyor. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin bir başka projeside Sıcaksu bölgesinden Kültürpark üzerinden Pınarbaşı’na, oradan da Alacahırka- Kuştepe lokasyonlarına teleferiğin dağılması” şeklinde konuştu.

Balkanlar’da kayak projelerimiz var

İlker Cumbul, halihazırda devam eden yurtiçi ve dışı projelerine de değinerek, “Trabzon Beşikdüzü Teleferik projesini bitiriyoruz. Ardahan Teleferik ihalesini aldık. Kahramanmaraş’ta Yedi Kuyular Kayak Merkezi’nin ihalesini aldık. İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi Rumeli Hisarüstü- Aşiyan Füniküler Hattı’na malzeme sağlayıcısı olacağız. Yurtdışında da Balkanlar, Yunanistan ve eski Yugoslavya ülkelerinde bir kaç kayak merkezi projemiz var. Henüz imzalanmadı. Ayrıca Kadıyayla bölgesine 1 MW altında rüzgar türbini kurmayı da planlıyoruz” dedi. Cumbul, Bursa Teleferik AŞ bünyesinde 85 kişiye istihdam sağladıklarını sözlerine ekledi.

Teleferik yolcularına acemi pisti kuracağız

İlker Cumbul, 2016’da yaklaşık 800 bin yolcuyu teleferik ile taşıdıklarını vurgulayarak, yolcuların yüzde 40’ndan fazlasının yabancı olduğunu, turistlerin de ağırlıklı Körfez ülkelerden geldiğini belirtti. Cumbul, bu yıl 900 bin üzerinde yolcuya ulaşmayı hedefl ediklerini söyledi. Halihazırda toplam 140 kabin ile hizmet verdiklerini dile getiren Cumbul, yatırımlarına da değinerek, “Geçen yıl toplamda 12 milyon euro civarında yatırıma gittik. Bu yıl da yeni projelerle birlikte 35 milyon euroluk yatırım planlıyoruz. Uludağ’a teleferikle gelen müterilerin kayak yapabilmeleri için günlük 2 bin kişi kapasiteli acemi kayak pisti projemiz var. 2018 Ekim’de devreye almayı planlıyoruz. Suni kar makinesi de koyacağız ve Uludağ’daki diğer işletmelerden bir ay önce sezonu açacağız. Ayrıca bir de gölet ve yürüyüş yolu projemiz var. Bunun için Bursa Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Alanya teleferiği tek bir ağaç kesilmeden yapılıyor
FİKRİ CİNOKUR

ANTALYA - 9 milyon euroya mal olan ve tek bir ağaç kesilmeden özel helikopterlerle inşa edilen Alanya Teleferiği Haziran ayında hizmete açılacak. Alanya teleferiğinin direk ve ekipmanları Rus yapımı helikopterle taşınarak bir ağaç bile kesilmeden montajı yapıldı. Ramazan Bayramı’nın birinci günü açılışı gerçekleştirilecek Alanya Teleferiği, 9 milyon euroluk yatırım ile gerçekleştiriliyor. 17 kabin ile hizmet verecek ve 900 metre hat uzunluğunda olacak teleferik saatte 400-500, yılda 1 milyon yolcu taşıyacak. Alanya Teleferik’in son direkleri, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve Teleferik Holding Yönetim Kurulu Başkanı İlker Cumbul’un katıldığı törenle dikildi. İlker Cumbul, Alanya Kalesi teleferiğinin turizme adeta can suyu olacağını belirterek, “Deniz turizmiyle ünlü Alanya’da kent sakinlerine ve turistlere yeni ve farklı bir deneyim yaşatacağız. Bu yatırım dış turizme olduğu kadar iç turizme de büyük katkı sağlayacak” dedi. Alanya Teleferik Projesi’nin, UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan tarihi Alanya Kalesi’nin ulaşım ağının iyileştirilmesine katkıda bulunacağını ifade eden Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de “UNESCO Dünya Kültür Mirası adayı olan kalemizin Damlataş Sosyal Tesisleri ile Ehmedek Kapısı arasına planlanan teleferik ve ahşap yürüme bandı projesinin sonuna yaklaştık. 2 istasyon ve 5 direkten oluşan teleferik tesisinin alt istasyonunun montajı tamamlandı. İstasyonun çatı montajına devam ediliyor. Teleferik Projesi’ni, Haziran’da tamamlayarak, Alanya halkının 30 yıllık özlemini bitireceğiz” diye konuştu.