Toprak damacanalara yurt dışından talep yağıyor

Çorum'da bir firma tarafından topraktan üretilen damacanalar, Suudi arabistan'a ihraç ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kentte dört kuşaktır tuğla ve kiremit üretimi yapan firmanın ortaklarından Cengiz Başaranhıncal ile Ali Arslan, Hititlerin kullandıkları birçok ürünün topraktan olmasından esinlenilerek "Hitit Terra" ismiyle kurdukları firma, yaklaşık 5 yıldır topraktan mutfak ve süs eşyaları ile hediyelik malzemeler üretiyor.

Firma ortaklarından Başaranhıncal, aile mesleği olarak yaklaşık bir asırdır toprak sanayi sektöründe faaliyet gösterdiklerini, şu anda da 4. kuşak olarak tuğla ve kiremit üretimine devam ettiklerini söyledi.

Tuğla ve kiremidin yanı sıra geçmişe dönük ürünler imal etmek amacıyla yaklaşık 5 yıl önce yeni bir firma kurduklarını anlatan Başaranhıncal, ilk olarak mutfak sektöründe kullanılmak üzere topraktan doğal ve sağlıklı ürünler üretmeye başladıklarını kaydetti.

İlerleyen yıllarda üretimi çeşitlendirerek yapı ve inşaat sektöründe çözüm objeleri, çatı ve restorasyon alanında kullanılan kiremit ve çeşitli ürünleri imal ettiklerini ifade eden Başaranhıncal, üretimi her geçen yıl artırarak çeşitlendirdiklerini belirtti.

Halihazırda çoğunluğu el işçiliği ile imal edilen 300'den fazla ürün ürettiklerini dile getiren Başaranhıncal, ağırlıklı olarak topraktan damacana, kek kalıbı, çiğ köfte tepsisi, sürahi ile mutfak ve süs eşyasının yanı sıra Hititler döneminde kullanılan çeşitli eşyalarla bazı motiflerin üretimi yaptıklarını söyledi.

500 damacana ihraç edildi

Başaranhıncal, yaklaşık 2 ay önce bir vatandaştan gelen talep üzerine topraktan damacana ürettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Günümüzde evlerimizde ve iş yerlerimizde kullanılan plastik damacanaların sağlıksız olduğu yönünde zaman zaman çeşitli haberler çıkıyor. Biz de bundan esinlenerek, bir vatandaşımızdan da gelen talep üzerine topraktan damacana ürettik. Ham maddesi tamamen toprak olduğu için sağlık açısından hiçbir riski olmayan damacanalar ilimizde ve birçok şehirde büyük talep gördü. Daha sonra çeşitli ürünler ihraç ettiğimiz Suudi Arabistan'da da damacananın tanıtımı yaptık ve yoğun ilgi gördü. Kısa bir süre önce Arabistan'a damacana ihracatına başladık. İlk etapta 500 toprak damacana ihraç ettik. Birkaç ülkeden daha toprak damacana talebi geldi. Bu ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. Önümüzdeki aylarda ihracatımız artacaktır."

Yurt içinde de toprak damacana için yoğun talep aldıklarını vurgulayan Başaranhıncal, "Günlük ortalama 10 damacana üretiyoruz. Talebe göre bu sayıyı artırıyoruz. Döküm yöntemiyle yaptığınız damacanalara el işçiliğiyle son şeklini veriyoruz. Turşu ve salça küpleri, eskiden kullanılan geleneksel ne varsa hepsini yapabiliyoruz. Standart üretiminin dışına çıkmak çok zahmetli ama çok büyük zevk veriyor." ifadelerini kullandı.

Suudi Arabistan'ın yanı sıra ABD, Fransa, Almanya, Azerbaycan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Avustralya'ya topraktan yapılan eşya ihracatı yaptıklarını anlatan Başaranhıncal, üretimlerinin yüzde 50'sini ihraç ettiklerini söyledi.

Başaranhıncal, "Arabistan'da Çin malları tercih edilmiyor. Avrupa'nın ürünleri de Arap halkının kendi tercihinden dolayı kullanılmıyor. Bu nedenle Türk malları Arap pazarında çok revaçta. Bizden özellikle ürünlerimizin üzerine 'Türk malı' ibaresinin olmasını istiyorlar." dedi.