Trabzon'da turizm gelişiyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Kansız, "Önümüzdeki aylarda Sümela'nın, kapalı yerleri de dahil olmak üzere restore edilerek ziyarete açılması için ihale gerçekleştireceğiz" açıklamasında bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TRABZON - Doğu Karadeniz'e gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği turistik mekanlardan olan Trabzon'daki Sümela Manastırı'nın restorasyonunun ihale aşamasına geldiği, restorasyon sonrası kapalı bölümlerinin de ziyarete açılacağı bildirildi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, yaptığı açıklamada, doğal güzelliği ile öne çıkan Doğu Karadeniz'in 4 bin yıllık geçmişi bulunan sahil kentlerinden Trabzon'da turizmin son yıllarda geliştiğini, özellikle kruvaziyer turizminde önemli mesafe alındığını anlattı. 

Kruvaziyer turizmi kapsamında Trabzon'a geçen yıl 22, bu yıl ise 39 gemi geldiğini, böylece bu alanda yüz 100 artış sağlandığını belirten Kansız, "Kruvaziyer turizmi ile ilimize gelen turist sayısı 15 bini aşmıştır. Gelen insanların hepsi ekonomik olarak güçlü insanlar. Bunlara sunacağımız ürünler, eğitim olarak insanlarımızın, esnafımızın davranış biçimi, liman sahasında karşılanmalarında sağlayacağımız imkanların iyileştirilmesi gerekmektedir" dedi. 

Kansız, bir yılda kruvaziyer sayısını 22'den 39'a çıkartan iradenin, bunu 69'a da çıkartabileceğini vurgulayarak, bunun için kentteki altyapı eksikliklerinin giderilmesi, liman sahası ve çevresinin acil olarak iyileştirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Kent turizmine katkı sağlamak için tarihi Alacahan'ın restore edilerek devreye sokulduğunu, restorasyonu tamamlanmak üzere olan Kızlar Manastırı'nın da önümüzdeki yıl yeniden turizme kazandırılacağını bildiren Kansız, yörenin en önemli turizm merkezlerinden Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nın da kapsamlı restore edilmesi için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. 

Sümela'nın kapalı yerleri de ziyarete açılacak 

Kansız, bu yıl 500 bine yakın turistin ziyaret ettiği Sümela Manastırı'nın restore edilmesi ile turist sayısının artacağına işaret ederek, şöyle devam etti: 

"Sümela Manastırı'nda restorasyon ile ilgili sıkıntılar, Bakanlığın kurduğu bilimsel heyet ile düzenlenerek kurula gönderildi. Önümüzdeki aylarda Sümela'nın kapalı yerleri de dahil olmak üzere restore edilerek ziyarete açılması için ihale gerçekleştireceğiz. Bugün 500 bin kişiye varan Sümela'daki ziyaretçi sayısı daha da artacaktır." 

"Trabzon'a geçen yıl 750 bini yabancı olmak üzere 2 milyon 700 bin turist geldi. Bu sayı, bu yıl 3 milyon kişiyi geçecektir" diyen Kansız, şunları kaydetti: 

"Geçen yıl ilimizi Körfez ülkelerinden 200 bin turist ziyaret etti, bu sayının bu yıl 300 bini geçeceğine inanıyorum. Gelecek yıllarda bu rakamlar daha da yukarı seviyelere çıkacaktır ancak maalesef hala yatak sayımız 3 bindir. Yatırım belgeli yatak sayımız 2 bin 100 konaklama kapasitesine sahip. Bitecek yatırımlar ile yatak sayımız 5 bine çıkacaktır. Bunun Trabzon için iyi bir konaklama sayısı olup olmadığı düşünülmelidir. Zira Antalya'da bir otelde konaklama sayısı 3 bin olduğu unutulmamalıdır. Bir kıyaslama yaparsak, ortadaki durumu anlamış oluruz." 

Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök de Trabzon'un turizmde altyapı eksikliklerine rağmen iyi yolda olduğunu, kentin önceki yılların aksine İran'dan da turist çekmeye başladığına dikkati çekti. 

Tebriz-Trabzon arasında uçak seferleri başlatılmasının turizmde büyük potansiyeli harekete geçireceğini dile getiren Gürkök, konaklama ve altyapı eksikliklerinin giderilmesi gerektiğini söyledi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir