'Turizm şehirlerimiz, Berlin Paris, Roma kadar güvenli'

Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı’na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, “Antalya, Konya, Van, İstanbul, ne kadar turistik şehrimiz varsa en az Berlin, Paris, Roma kadar güvenli şehirlerdir” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bazı çevrelerin Türkiye’nin turizm güvenliği olmadığı yönündeki söylemlerini eleştirerek, “Bunların realiteyle hiçbir ilgisi yoktur. Antalya, Konya, Van, İstanbul ne kadar turistik şehrimiz varsa en az Berlin, Paris, Roma kadar güvenli şehirlerdir” dedi.

Bakan Kurtulmuş, Antalya’da bir otelde düzenlenen Turizm Sektörü Değerlendirme Toplantısı’na katıldı. Basına kapalı 3 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye’nin küresel ölçekte büyük bir ekonomik mücadelenin sürdüğü, bir siyasi itiş kakışın yaşandığı dönemden geçtiğine işaret etti. Suriye ve Irak’ta yaşanan iç savaşların son derece yıkıcı etkileri bulunduğunu, terörün bir büyük küresel güç haline geldiğini anlatan Kurtulmuş, bölgedeki gelişmelerden Türkiye turizminin de etkilendiğini dile getirdi.

Kurtulmuş, şunları söyledi: “Bölge dışındaki bazı gelişmeler de turizmi etkiliyor. Son zamanlarda Avrupa kıtasında bazı siyaset çevrelerini etkisi altında bırakan yabancı düşmanlığı, İslam karşıtlığı, Türkiye düşmanlığı ve bunun somuta indirgenmiş şekli olan Erdoğan düşmanlığı ne yazık ki birtakım negatif algıların Avrupa’da oluşmasına vesile oluyor. Artan aşırı ırkçı ve Neonazi baskılar nedeniyle Avrupa’nın makul mutedil merkez siyasetçilerinin de Türkiye karşıtı bir dili kullandıklarını görüyoruz. Amacımız bundan sonraki süreçte kültür ve turizm alanındaki gücümüzü bu türbülansların ortadan kaldırılması, gerginliklerin ortadan kaldırılması için bir manivela olarak kullanabilme becerisini ortaya koyabilmektir.”

“Turizm ve kültür alanı barış projesi olarak da kullanılabilir”

Kültür ve turizm alanını çatışmanın bir alanı değil, gerginliklerin sulh ve selamet içinde çözülebilmesi için ülke ve kültürleri birleştirecek önemli bir imkan olarak gördüklerini vurgulayan Numan Kurtulmuş, “Bu anlamda kültür ve turizm alanındaki gücümüzü arttırarak bunu da Türkiye’nin siyasi ve ekonomik sorunlarını çözmek, uluslararası alandaki gerginlikleri azaltmak için bir imkan olarak görüyoruz. Turizm ve kültür alanı barış projesi olarak da kullanılabilir, hükümet olarak, bakanlık olarak bu alanı, gerginliklerin azaltılması barış projesi olarak ortaya koyabilmektir” diye konuştu.

Türkiye’nin dünyaya tanıtılması açısından turizmin önemli bir araç olduğunu işaret eden Kurtulmuş, “Türkiye’nin diplomasinin önemli araçlarından biri olarak turizm ve kültürden daha fazla istifade etmelidir. Türkiye’nin hem kültürü hem de turistik zenginliklerini dünya ile buluşturmayı sağlayacağız” dedi.

2023 yılındaki 50 milyon turist 50 milyar dolar hedefi doğrultusunda önemli atılımlar yapılacağın belirten Kurtulmuş, Çin ve Hindistan’dan turist çekme seferberliği yapacaklarını, kış turizmi, yayla, inanç, kaplıca, sağlık turizminin destekleneceğini söyledi.

Bakan Kurtulmuş, bazı çevrelerin turizm güvenliği olmadığı yönünde söylemlerle Avrupa’dan Türkiye’ye gelecek olan turistleri etkilenmeye çalıştığını belirterek, “Bunların realiteyle hiçbir ilgisi yoktur. Bazı ülkelerdeki iç politika gereği dile getirilmiş sözlerdir ve gerçeği yansıtmamaktadır. Antalya, Konya, Van, ne kadar turistik yerimiz varsa en az Berlin, Paris, Roma kadar güvenli şehirlerdir ” ifadelerini kullandı.

'Bakanın seyahat uyarısı, Almanları engellemedi'

► Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yurt Dışı Temsilcisi Hüseyin Baraner, Türkiye ile Almanya arasındaki turizm ilişkilerinin 40 yıldır dünyaya örnek gösterildiğini belirterek, “Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in Türkiye’ye seyahat uyarısını sertleştirmesi tesir etmedi. Biz iptaller gelir diye korkuyorduk, o iptaller gelmedi. Satışlar aynı şekilde devam ediyor” dedi. Geçen yıl 3 milyon Alman’ın Türkiye’ye geldiğini belirten Baraner, bu yıl 3.5 milyon Alman’ı geçeceklerine inandıklarını ifade etti. Baraner, “Türkiye’ye en iyi yılımızda 5.5 milyon Alman gelmişti” ifadesini kullandı.

►Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin de Türkiye ile Almanya’nın geçmişe dayanan güçlü bağları ve birikimle kurulmuş ticari ilişkileri olduğunu belirterek, “Biz de ‘eski dost düşman olmaz’ diye bir söz vardır. Karşılıklı çıkarlarımız için yaşanan bu gerginliğin yılların birikimiyle kurulmuş güçlü bağlarımıza daha fazla zarar vermeden bir an önce sonlanacağına inanıyorum” diye konuştu.

“Turizm gelirleri mayısta yüzde 16 arttı”

Turizm sektörünün Türkiye’de GSMH’nın yüzde 12’sini, istihdamın yüzde 8.2’sini oluşturduğunu kaydeden Bakan Kurtulmuş, "Türkiye’de turizm sektörü büyük bir potansiyele ulaşmıştır. 2015-2016 döneminde yaşanılan krizler, önce Rusya ile yaşanan uçak krizi, küresel ekonomik ve siyasi gelişmelerin Türkiye üzerindeki etkileri, Avrupa’da bazı ülkeleriyle yaşadığımız sıkıntılar, Türkiye turizmini ciddi şekilde etkilemişti.

Geçtiğimiz iki yıl içinde turist sayısında 11 milyon, turizm gelirlerinde de 12 milyar dolarlık azalma söz konusuydu. Bu kriz dönemini yaşamış olmamıza rağmen Türkiye’de sektör dayanıklılığını ortaya koymuştur. Bu süreçte sıkı bir mücadeleyle bu meselede önemli mesafeler alınmıştır. Mayıs 2016’daki rakama göre, turizm istatistiklerinde yüzde 16’lık artış söz konusudur. 2017 yılının ilk 5 ayında artış yüzde 5.5’dir. Antalya bölgesi için ilk 7 ayda, yüzde 60 artış göstermiştir. Antalya’da geçen yılın temmuz ayına göre bu yıl yüzde 76 artış oldu. Ocak-mayıs döneminde Rus turist istatistiği ise yüzde 571 gibi son derece önemli bir gelişmeyi ortaya koyuyor. Sektörün dayanıklılığı ile bu türbülansı aştık, aşmaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verdi.