Turizmde kan kaybeden Mersin yeni imaj arayışında

Arap turist odaklı çalışan Mersin’e Ortadoğu’daki karışıklıkların faturası büyük oldu.Kent, mevcut 530 bin turistten 380 binini son bir yıl içerisinde kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


MELTEM AHATOĞLU

MERSİN - Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Turizm Platformu üyesi Numan Olcar, 2015 yılında Mersin’de 530 bin olan turist sayısının 2016 yılında 150 bine düştüğünü, bunda Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıkların büyük etkisi olduğunu söyledi.

Mersin’in 2007 yılından itibaren Avrupa Birliği RİS Projesi çerçevesinde turizm potansiyelini keşfettiğini ifade eden Numan Olcar, “Mersin’de turizmi miladı 2007’dir. 2007 yılında 5 bin yatak kapasitesiyle 80 bin olan turizm ziyaretçi sayısı 2014 yılında 530 bin düzeyine ulaştı. 2015 yılında da bu rakamı muhafaza eden Mersin, maalesef 2016 yılında Ortadoğu’da yaşanan iç karışıklıklardan dolayı turist sayısını azaltarak 150 bin civarında ziyaretçi ağırlayabildi. 2007’de 27 olan acente sayısı şu anda 97’dir. Türkiye’de turizm verilerine göre yüzde 57’lik bir düşüş varken, Mersin’in 380 bin turist kaybetmesi de buna paralel şekilde gerçekleşti” dedi.

BÖLGESEL HAVALİMANI BİRKAÇ AY İÇİNDE İHALEYE ÇIKARILACAK

Çukurova Bölgesel Havalimanı’nın ihale sürecinin tamamlanarak inşaatına başlanması konusunda ilgili bakanlıkların süreci hızlandırmasını memnuniyetle karşıladıklarını söyleyen Numan Olcar, “2010 yılından bu yana bölgemizin gündeminde olan Çukurova Bölgesel Havalimanı projesinin, Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan’ın girişimleriyle birkaç ay içinde ihaleye çıkarılacak olmasını çok önemsiyoruz. İnşaat süreci başladıktan sonra 1 yıl içinde tamamlanması hedeflenen havalimanı, planlandığı gibi yapılırsa 30 milyon yolcu kapasitesi ile Türkiye’nin ikinci büyük havalimanı olacak. Sadece yolcu kapasitesi bakımından değil, Çukurova'ya yatırımdan üretime, ihracattan istihdama kadar her alanda fayda sağlayacak” diye konuştu.

Yakın gelecekte turizmde yeni rakiplerimiz çıkabilir

Turizm alanları belirlenirken, somut verilerle yola çıkılmasının hayati önem taşıdığını vurgulayan Numan Olcar, “Ortadoğu’da yaşanan sorunların yanı sıra, Rusya ile gerilen ilişkiler ülkemizi turizm açısından olumsuz etkiledi. Daha önce Türkiye’yi tercih eden turistler, kendilerine yeni destinasyonlar oluşturdu. Eğer iyi bir planlama ile imaj çalışması yapmazsak, daha önce rekabet halinde olmadığımız ülkeler, yakın gelecekte ‘turizm rakibimiz’ olarak önümüze çıkabilir. Kaybettiğimiz pazarları kazanabilmemiz 3 yılı bulabilir” diye konuştu.

ÇEVRE PLANI’NA İŞARETLENEN TURİZM ALANLARI, TURİZME ELVERİŞLİ DEĞİL

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Mersin Turizm Platformu üyesi Numan Olcar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde oy birliğiyle kabul edilen 1/100 bin ölçekli Mersin-Adana Çevre Düzeni Planı’na işaretlenen 7 turizm bölgesinin ‘turizm alanı olarak değerlendirilmesi’ konusunda çevresel etmenlerin yeterli olmadığını ifade etti.. Karboğazı dışında 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’na işaretlenen bölgelerin genişleyebileceği ve şekilleneceği alanların yetersiz olduğunu anlatan Olcar, “Çevre Düzeni Planı Mersin dinamikleri tarafından sadece Akkuyu Nükleer Santral bakımından ele alındı ancak söz konusu planda bölgemizi etkileyen daha bir çok konu yer alıyor. Turizm alanlarının yetersiz olduğunu görüyoruz. Turizm alanı ilan edilen bölgeler gerçek anlamda turizme elverişli değil. 321 km sahil şeridine sahip Mersin’de bugün turist sayısını binlerle değil, milyonlarla ifade edemiyorsak, bölge olarak özeleştiri yapmamız gerekiyor” dedi.