‘Türkiye’de altyapı hizmetlerinde açık ara öndeyiz’

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, KASKİ’nin şehrin 409 noktasında vatandaşa hizmet götürmek için çalıştığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

KAYSERİ - Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kayseri’nin Türkiye’de altyapı hizmetlerinde açık ara önde olduğunu belirterek, “Kayseri Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) altyapı çalışmalarında rekorlar kırmaya devam ediyor” dedi.

KASKİ’nin şehrin 409 noktasında vatandaşa hizmet götürmek için çalıştığını vurgulayan Çelik, “79 bölgede sondaj kuyusu, 42 kuyu binası, 19 su deposu, 137 su deposunda yenileme yaptık. 30 ayrı yerde içme suyu şebekesi, 82 ayrı yerde kanalizasyon şebekesi ve 23 ayrı yerde atık su arıtma tesisi yapıyoruz. 16 ilçenin tamamında ve 409 noktada KASKİ levhası asılı. Bu işlerin toplam maliyetleri ise 268 milyon lira” diye konuştu.

Bu yatırımları yaparken, İller Bankası’ndan destek aldıklarını da ifade eden Çelik, “Atık su arıtma tesisimizin kapasitesini iki katına çıkarmak için bir çalışmamız var. Bu konuda hibe almak için çalışıyoruz. Kayseri’nin geleceğine yönelik önemli bir yatırım olacak. İçme suyu, kanalizasyon ve arıtmada Türkiye’de nüfusun yaklaşık yüzde yüzüne hitap eden bir şehiriz "dedi. KASKİ Genel Müdürü Ender Batukan da Kayseri’ye şu an yıllık 37 milyon metreküp su verdiklerini belirterek, “35 milyon metreküp suyumuz da yedekte hazır bekliyor” dedi. Sudaki kayıp kaçak oranında gelinen noktayı da açıklayan Batukan, “Türkiye’de yüzde 40-50’lere varan su kaybı varken Kayseri’deki kaybımızın yüzde 17,82 .Bizim kayıp kaçaktaki hedefimiz yüzde 10 olacak. 2020 yılında bu rakama ulaşacağız” diye konuştu. Su dağıtımında SCADA sistemini kullandıklarını ve 16 ilçedeki 998 noktayı uzaktan yönetme imkanına sahip olduklarını vurgulayan Batukan, “Hiçbir şehirde bir merkezden şehrin içme suyunu bu kapsamda yönetecek bir teknoloji yok” dedi. Kanalizasyonda 1 milyon 358 bin 980 olan kent nüfusunun 1 milyon 318 bin 317’sine hizmet verdiklerini de ifade eden Batukan, “Bu yıl 669 bin 184 metre kanalizasyon şebekesi yaparak hizmete sunacağız. Arıtmada bu yılın sonunda nüfusun yüzde 98’ine arıtma tesisi hizmetini faaliyete geçireceğiz” şeklinde konuştu.