“Türkiye’nin geniş turizm envanterini artık her alanda kullanması gerekiyor”

Erciyes Dağı'nın büyükşehir belediyesi sınırlarınıa dahil edilmesi 'altın çağın' başlangıcı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye’nin tüm heybetli dağları gibi Erciyes Dağı da bundan 10 yıl öncesine kadar potansiyelini kullanamayan dağlarımız arasında yer alıyordu” ifadesiyle Türkiye’nin 2000’li yılların başına kadar kış turizmine gösterdiği yaklaşımı özetlemeye çalışan Erciyes Dağı’nın yönetiminden sorumlu şirketi Kayseri Erciyes A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı Murat Cahid Cıngı, 2005 yılı itibarıyla bunu tersine çevirecek önemli bir olayın gerçekleştiğini vurguladı. Bu tarihe kadar Erciyes’te plansız yapılaşma ve kış turizminden bi haber bir yapılanmadan söz edilebileceğine vurgu yapan Cıngı, söz konusu dönemde dağın Kayseri Büyükşenir Belediyesi sınırlarına dahil edilmesiyle yatırım atağının başladığını bildirdi. Yatırm dönemi için “Erciyes Dağı, artık altın çağını yaşıyor” ifadesiyle bölgenin kış turizmi potansiyelini harekete geçirdiklerine dikkat çeken Cıngı, Türkiye’nin son yıllarda yaz turizmi dışındaki kaynakları da kullanmaya başlamasını turizm gelirleri açısından kritik bir adım olarak niteledi. Muat Cahid Cıngı ile Erciyes Dağı’nın geleceği, yeni yatırım planları ve Kayseri’de kış turizminin son dönemde geldiği noktayı anlatan keyifli bir sohbet gerçekleştirdik...

- Erciyes Dağı’nın dünü ve bugünü şeklinde bir özet yaparsak, 2005 ve sonrası için dağda gerçekleştirilen değişiklikler hakkında bilgi verir misiniz?

Kayak ve kış sporlarının İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra küresel ölçekte yayılmasına paralel, yaklaşık 70 yıldır bu sporlara ev sahipliği yapan Erciyes Dağı, 2005 yılında Kayseri Büyükşehir Belediyesi sınırlarına girinceye kadar maalesef istenilen etki sağlanamamıştı. Ülke olarak yaz turizmi dışındaki kaynakları görmezden gelmemiz birçok dağ gibi Erciyes’te de plansız yapılaşmayı beraberinde getirdi. Dağ yönetimi açısından başarısız, kontrolsüz ve güvensiz bir yapı ile kış sporları tamamen kişisel ranta dayalı güç ilişkileri içinde kendi kaderine terk edildi. 2005 yılında, Erciyes’in bulunduğu sınırların Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi ile beraber o zamanki belediye başkanı ve şimdiki Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Erciyes’te uluslararası kayak merkezi oluşturmak için harekete geçti ve Erciyes Master Planı’nı başlattı. Bu kapsamda Avrupa’daki kayak merkezleri standardında bir kış turizm merkezi oluşturmak maksadıyla çalışmalara başlandı. 2011 yılında, Türkiye’nin ilk ve tek dağ yönetim şirketi Erciyes A.Ş. de bu kapsamda kuruldu. Kuruluşumuzun ardından 26 milyon metrekare alanda faaliyet gösteren ve mülkiyeti tamamen Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan kayak merkezimizi profesyonel bir kadro ile tek elden yönetmeye başladık.

Yarım milyar euro’luk yatırım hedefimiz var

Erciyes Master Planı’nın dağın potansiyelini harekete geçirmek üzere oluşturulduğunu hatırlatarak, vakit kaybetmeden yapılan çalışmalar neticesinde fizibilite çalışmalarının hazırlandığını belirtemek isterim. Söz konusu çalışmalar; projelendirme ve uygulama süreçleri dahil olmak üzere Alpler’de birçok kayak merkezi oluşumuna imza atmış Avusturyalı danışman firmalar nezaretinde yürütüldü. Daha önce dağ üzerinde tek bir alana sıkışmış bulunan mekanik tesisler ve pistler Erciyes’in eteklerinde dört farklı giriş noktası oluşturmak suretiyle yaklaşık 25 kilometrelik bir alana yayıldı.

Birbiriyle entegre olmuş pistlerde kayakçının dağın her tarafında özgürce kayak yapmasına imkan tanıyacak bir plan hazırlandı. Dağdan dört mevsim istifade etme amacıyla yaz sporları ve doğa aktiviteleri de planlandık. Şehrin turizmden aldığı payı artırmayı hedefl eyen belediye bu tarihten itibaren, birçok kalemde Erciyes Dağı’na şimdiye kadar yaklaşık 200 milyon euro’luk yatırım yaptı. Özel sektör yatırımları ile birlikte projenin toplam yatırım bedeli 450 milyon euro’yu bulacak.

- Erciyes Kayak Merkezi, 2017 kış sezonunu nasıl geçirdi? Yeni kış sezonu nasıl geçiyor?

Dünyaca bilinirlik sahibi sporcuların kış sporları üssü olmamızın yanında, amatör kış sporcuları ve günü birlik ziyaretçileri de hesaba kattığımızda geçen kış sezonunda dağımızda 2 milyon ziyaretçiyi ağırladığımızı söyleyebilirim. Geçen sezon kayda değer bir çıkış yakaladık ve sezonu yüzde 40’lık ziyaretçi artışıyla kapattık. Bu sezon da Türkiye’de kayak sezonunu 30 Kasım’da açan ilk kayak merkezi olduk. Özellikle Kapadokya ve Erciyes’i birleştiren ‘Kültür Kayağı’ konseptiyle Benelüx ve Kuzey Avrupa ülkeleri başta olmak üzere yurtdışından yoğun talep görüyoruz. Ayrıca Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan gibi körfez ülkelerinden de misafirlerimiz gruplar halinde geliyor. Buna ilave Rusya’da yapılan pazarlama çalışmaları sonucunda Moskova ile Kayseri arasında başlayan charter seferleri ile Rus turistlerin yoğun ilgisini görüyoruz. Kayseri tarihinde ilk defa Moskova-Kayseri arasında yapılan direkt uçuşlarla Rus turistler kafilelerle Erciyes’e geliyor. Ruslar sadece kayak merkezine değil bölgenin tarihi ve kültürel güzelliklerine de zaman ayırıyor.

- Erciyes’in Türkiye’deki diğer kayak merkezlerinden farkı nedir?

Erciyes, Alpler standardında en yeni liftleri ve teknik imkanlarıyla, son teknoloji teleferik sistemiyle donatılmış bir merkez. Erciyes Dağı’nda 25 kilometrelik bir yay alanı içinde bulunan, ikisi gondol, 18 adet mekanik tesis ağı misafirlerine farklı noktalarda kayak yapma imkanı sunuyor. On-pist ve off -pist olmak üzere toplam 102 kilometre uzunluğunda Alp’ler standardında bir biriyle bağlantılı 34 farklı kayak pistimiz var. Bu pistlerin yaklaşık 70 kilometrelik kısmı her gün kayak severler için snowtrucklarla eziliyor. Farklı zorluk derecelerindeki (siyah, kırmızı, mavi ve yeşil) pistleriyle, kayak tutkunlarına 2 bin 200 metre ile 3 bin 400 metre arasında zirveye en yakın kayak deneyimi sunuluyor. Kayak merkezine dört farklı giriş noktasından giren kayakçılar başka noktalara kayarak ulaşabiliyor ve dilerse gün boyu bir kez kaydığı pisti tekrar kullanmadan farklı heyecanlar tadıyor. Türkiye’deki en gelişmiş suni karlama sistemiyle kar yağmasa dahi kar üreterek sezon boyu pistlerin açık tutulduğu Erciyes, esintili ortamıyla da dünyanın en iyi snow kite (paraşüt kayağı) pistlerine sahip. Şu anda sahip olduğumuz bu potansiyel ile kayak merkezimiz Türkiye’nin en gelişmiş, dünyanın ise sayılı kayak merkezleri arasında yer alıyor.

Bununla beraber Erciyes, coğrafi konumu itibarıyla küresel ölçekte bulunduğu şehrin merkezine en yakın kayak tesisleri arasında yer alıyor. Kente, Türkiye’ye dünyanın dört bir yanından uçak seferleri bulunuyor. Sadece İstanbul’dan Kayseri’ye her gün 20’den fazla tarifeli uçuş var. Erciyes’in İstanbul’a olan 1 saatlik uçuş mesafesi burayı yerli ve yabancı turistler açısından oldukça cazip hale getirdi. Diğer yandan Erciyes’te kayak yapan bir turist, sporun yanı sıra Erciyes’e sadece 1 saatlik mesafede bulunan Kapadokya’da kültür turizmine de vakit ayırabilme avantajını tadıyor. Kayseri 6 bin yıllık medeniyet tarihine sahip bir kent olduğundan dört bir yanı Roma, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait tarihi yapılarla bezeli. Dolayısıyla şehir zaten başlı başına bir turizm merkezi. Bütün bunlar bir araya geldiğinde Erciyes-Kapadokya-Kayseri üçgeninde bir misafir ‘kültür kayağı’ konsepti altında bir haftalık bir tatili farklı heyecanlarla yaşayabilir.

- Orta vadede planladığınız yatırımlar ve devam eden projeleriniz hakkında bilgi verir misiniz? Ayrıca özel sektörün bölgede hangi alanlarda yatırım yapabileecğini düşünüyorsunuz?

Planlamamızda yurtiçindeki tesis yetersizliğinden yurtdışını tercih eden yerli spor takımlarının ve yurtdışındaki spor takımlarının kamp merkezi olarak kullanabilecekleri ‘Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’ projesi var. İçinde birçok spor dalı için saha ve antrenman merkezleri bulundurması planlanan kompleks; futbol, basketbol, atletizm ve yüzme gibi her türlü spor branşı için eşsiz bir alan olacak. Bu sayede Erciyes’te farklı bir vizyon ortaya çıkacak ve sporu dört mevsim odağına alan bir turuzim destinasyonu oluşturulacak. Öte yandan, ziyaretçilerin Erciyes’te bir haftalık zaman dilimini sıkılmadan ve heyecanla geçirmelerini temin edecek at binme merkezleri, tabii hayatın yaşanmasını sağlayacak köy çadırları, cep sineması formatında gösteri alanları, bowling salonları, buz pateni pistleri, adrenalin parkları, bisiklet parkurları gibi yatırımlar da dağın dört mevsim kullanımını sağlayacak önemli yatırımlar olarak önümüzdeki yıllarda hayata geçecek.

Ayrıca Büyükşehir Belediyesi tarafından arsa satışı gerçekleştirilen 21 otelimizin inşa süreci devam ediyor, bu otellerimiz ve sosyal alanlarımız tamamlandığında Erciyes Dağı’nda yatak kapasitesi günlük 6 bini bulacak. Şehir merkezindeki konaklama imkanlarıyla birleştirdiğimizde önümüzdeki beş yıllık zaman diliminde Kayseri bir günde yaklaşık 15 bin turisti ağırlama kapasitesi söz konusu olacak.

- Türkiye’nin kış turizmindeki gelirlerini artırma noktasında Erciyes’in etkisi hakkında ne söyleyebiliriz?

Türkiye hem jeopolitik konumu, hem tarihi ve kültürel geçmişi hem de iklimi itibarıyla artık küresel ölçekte bir turizm merkezi haline geldi. Bununla birlikte bir devlet politikası olarak sadece deniz- kumsal-güneş turizmine yönelmemiz aslında Türkiye’nin geniş envanteri olan diğer turizm imkanlarının ihmal edilmesi sonucunu da beraberinde getirmişti. Bunların başında kış turizmi geliyor. Yüzde 70’lik bir coğrafyası dağlarla kaplı ülkede aslına bakılırsa kış turizminin bugün itibarıyla dünya çapında bir şöhret bulması lazımken bulunduğumuz nokta herkesin malumu.

Son yıllarda kış turizminde canlanma, 2005 yılında başlayan ‘Master Plan’ neticesinde ortaya çıkan yepyeni bir Erciyes eşliğinde Türkiye’de oluşan kamuoyu ile gündeme geldi diyebiliriz. Bu master plan kapsamında yapılan devasa yatırımlar neticesinde, son teknoloji ürünü tesisler/ teleferikler, uluslararası standartlarda pistler ve modern sosyal ve konaklama tesisleri ile Erciyes küresel ölçekte bir kış sporları ve turizm merkezi haline geldi. Bu yatırımlar kadar önemli bir diğer gelişme de destinasyon yönetim şirketi olarak faaliyet gösteren şirketimizin kurulması. Türkiye tarihinde ilk defa bir dağ bütüncül bir yönetim ve tanıtım anlayışıyla yönetilmeye başlandı. Dolayısıyla Erciyes Kayak Merkezi’nin Alpler standardında bir kış ve turizm merkezi olarak ortaya çıkıp tanıtım ve pazarlama çalışmalarına başlaması da bir anlamda ülkemizde kış turizmi aydınlanmasına vesile oldu demek her halde mübalağa olmaz.

“Avusturya örneğini dikkate alıp, Türkiye’nin kış turizminden elde ettiği geliri artırmaya odaklanmalıyız”

“Erciyes yeni yüzüyle dört mevsim milyonlarca misafi r ağırlamaya başladı. Erciyes’te yapılan çalışmalar aslında sadece belli bir bölgeye değil, Türkiye’nin de tüm dünyada sadece bir yaz turizm ülkesi değil aynı zamanda kış turizm destinasyonu olarak bilinmesine hizmet ediyor. Bu sayede elverişli tüm dağlarımızın coğrafi konum, turizm potansiyeli, ulaşılabilirlik gibi kriterler ve sağlam fizibilite çalışmalarıyla bir kış merkezi haline geldiğinde ülkemizin sürdürülebilir turizmi ve bundan elde ettiği gelir artacak. Dolayısıyla kış turizmine milli bir kalkınma hamlesi olarak bakmak gerekiyor. 8 milyon nüfuslu Avusturya’nın sahip olduğu yaklaşık 400 kayak merkezi marifetiyle 80 milyon nüfuslu Türkiye ile neredeyse yakın turizm geliri elde etmesi kış ve dağ turizminin makro ekonomik açıdan ne kadar önemli olduğunu gösteren küçük bir örnek. Ülkemizin doğu illerinde bulunan dağlarımız oradaki medeniyet hazineleri ile birleştiğinde aslında bölgesel kalkınmışlık meselesi de içinde olmak üzere sosyo-kültürel çeşitli problemlerin çözümünde o bölgelerimizde oluşturulacak kaliteli kayak ve dağ turizm merkezleri önemli fonksiyonlar üstlenecek. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yıllar şimdiye kadar yoğun biçimde ihmal edilen kış turizmine ülke olarak eğildiğimiz doğru, planlı ve sürdürülebilir kış turizm politikasıyla ülkemizin yaz turizminde elde ettiği başarıyı kış turizminde de görürüz.”

Bu konularda ilginizi çekebilir