Türkiye'nin ilk Madencilik Kümesi Eskişehir'de kuruldu

Madencilik Kümesi, sektör üreticileri ve akademisyenleri bir araya getirecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SONER CAVKAYTAR

ESKİŞEHİR - Farklı sektörlerdeki üretimiyle önemli bir sanayi kenti olan Eskişehir'de bir ilke daha imza atılarak Türkiye'nin ilk 'Madencilik Kümesi' kuruldu. Eskişehir Sanayi Odası (ESO) öncülüğünde kurulan küme, madencilik sektörü üreticileri ve akademisyenleri bir araya getirecek. Hedef Eskişehir'in madencilik sektöründeki potansiyelini daha da artırmak ve üye firmaların rekabet içinde işbirliğini sağlamak olarak belirlendi.

Madencilik Kümesi'nin kuruluşunun Eskişehir için çok önemli bir gelişme olduğuna vurgu yapan ESO Başkanı Savaş M. Özaydemir, "Odamız daha önce seramik, havacılık ve raylı sistemler alanındaki kümelerin kurulmasına öncülük etti. Kümelerimiz bugün yurtiçinde ve yurtdışında önemli işlere imza atıyor. Şimdi ise Eskişehir için önemli bir ihracat kalemi olan ve madencilik ile uğraşan üyelerimizi madencilik kümesi ile bir araya getiriyoruz" dedi.

Eskişehir'deki madencilik sektörünün taş ve toprağa dayalı imalat sanayi ile birlikte düşünüldüğünde yıllık 640 milyon doları bulan bir ihracat yaptığına değinen Özaydemir, üniversitelerin de küme içinde yer alacağını belirtti.

Ar-Ge ve inovasyonu teşvik edeceğiz

Eskişehir'de çok çeşitli ve stratejik değerde maden kaynakları bulunduğunu söyleyen Eskişehir Madencilik Sektörü İş Kümelenmesi Kurucu Başkanı Ekrem Bulur, madencilik sektörünün gelişmesine ve uluslararası rekabet gücüne katkıda bulunmak için bir araya geldiklerinin altını çizdi. Madencilik Kümelenmesinin dernek yapısı ile çalışmalarını sürdüreceğini anlatan Bulur, "Ar-Ge faaliyetlerini, inovasyon ve girişimciliği teşvik etmek, aktörler arası iş birliği ağları kurmak, küme oluşturma faaliyetlerini kolaylaştırmak amaçlarımız arasında yer alıyor" diye konuştu.

Şartlarının güçlendirilmesi, küme tabanının geliştirilmesi, üyeleri arasında kültürel, mesleki, teknik, ticari, ekonomik, hukuki ve idari konularda işbirliği, dayanışma ve bilgi alışverişi sağlamak konularında çalışmalar yapacaklarını kaydeden Bulur, "Tüm üyelerimizin birlikte güçlenmesi hedefleyen kümemiz, teknolojik, sosyal, ekonomik, iş güvenliği, çevre ve eğitim alanlarında faaliyette bulunacaktır. Sektörde faaliyet gösteren Türk ve yabancı madencilik firmalarına, mesleki, sosyal, teknik ve ekonomik yönlerden rehberlik etmek istiyoruz. Madencilik sektöründe ülkemize yatırımların ve üretim teknolojilerinin kazandırılması için girişimlerde bulunmak amaçlarımız içerisinde" şeklinde konuştu.

Eskişehirli tüm madencileri Eskişehir Madencilik Sektörü İş Kümelenmesi Derneği'ne üye olmaya davet ettiklerini belirten Bulur, "Birlikte daha güçlü olacağız. Ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında, üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir