Turkuaz Seramik, 1 milyon euro’luk yatırım planlıyor

Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, "Kalite odaklı teknoloji yatırımları ve Ar-Ge'ye devam ederek, çevreye duyarlı olmasının yanı sıra üretim ve kullanım açısından verimliliğiyle öne çıkan ürünleri pazara sunmak istiyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİLEK FİDAN

İncesu ve Kayseri OSB'deki iki fabrikasında yıllık 3 milyon adet vitrifiye üretim kapasitesine sahip olan Turkuaz Seramik, ürünlerinin yüzde 55'ini iç, yüzde 45'ini de dış pazara sunuyor. Halen ‘Cerastyle‘ markalı ürünleri ile 60 ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerinin bilgisini veren Turkuaz Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Abidin Özkaya, pazarlarının arasına ABD'yi de eklediklerini bildirdi. Avrupa'nın en büyük vitrifiye tesislerinden birine sahip olduklarını dile getiren Özkaya, "Bu yıl, sadece hat dengelemek üzerine verimlilik artırıcı ve otomasyona yönelik 1 milyon euro'luk yeni bir yatırım planlıyoruz" dedi.

Lavabodan klozete, pisuvardan farklı tipteki armatürlere kadar seramiğin her alanında üretim gerçekleştiren Turkuaz Seramik; engelli aksesuarları, çelik örgülü bağlantı hortumları, batarya ve ara musluklar gibi tamamlayıcı ürünlerin de satışını gerçekleştiriyor. Yeni teknolojileri proseslerine hızla entegre ettiklerini ifade eden Abidin Özkaya, 2016 yılında Türkiye'nin en uzun vitrifiye fırını olan yeni bir fırını devreye aldıklarını bildirdi. 10 milyon euro bütçeye sahip bir başka yatırımla döküm kapasitelerini artırarak, yeni kurulan fırınlarının besleme hatlarını güçlendirdikleri bilgisini paylaşan Özkaya, böylece yeni hatlarıyla birlikte 17 model geliştirdiklerini aktardı. Özkaya, "Özellikle klozet üretimine yönelik yatırımlarımız 8 milyon euro'yu buldu" dedi.

Türkiye ve dünyada yaşanan tüm sıkıntılara rağmen 2016 yılını cirolarını yüzde 27'lik, ürün kapasitelerini de yüzde 15' lik bir artışla kapattıklarını açıklayan Abidin Özkaya, yeni yatırımların hizmete girmesiyle birlikte, bu yıl adet bazında yüzde 25'lik bir artış gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydetti. Özkaya, "Ciromuzu da yüzde 35 oranında artırmayı planlıyoruz. 2016 yılında toplamda 10 milyon euro'luk satışımız gerçekleşti ve Avrupa ülkelerinde marka yatırımlarımız devam ediyor. Yurtdışı satışlarımızda ciromuzu yüzde 20'ye çıkarmayı başarabilirsek, 2023 yılının seramik hedefl erini de tutturabileceğimizi düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Ürünlerimizi uluslararası kalite belgeleri ile tescilliyoruz"

Anti bakteriyel yüzey özelliğine sahip seramik sağlık gereçleri alanında, TS 13420 standardına göre TSE Uygunluk Belgesi alan ilk firma olduklarını hatırlatan Abidin Özkaya, dünya pazarlarında talep gören her ürünün kalitesini, uluslararası pazarda geçerli olan kalite belgeleriyle tescillediklerini ifade etti. Özkaya , "Klozet grubu ürünlerimiz ise Avrupa standardı olan TS EN 997 ve lavabo grubu ürünler Avrupa standardı olan TS EN 14688 standartlarına uygun şekilde yıllardır üretiliyor. Bu ürünlerimiz zorlaştırılmış performans testlerinin tamamından geçerek başarılı oldu ve TSE Çift Yıldız Belgesi'ni almaya hak kazandık" dedi.

Kalite odaklı teknoloji yatırımlarına ve Ar-Ge faaliyetlerine bu yıl da devam edeceklerini bildiren Abidin Özkaya, bu doğrultuda öncelikle çevreye duyarlı, üretim ve kullanım açısından verimli ürünler tasarlamayı hedefl ediklerini açıkladı. Özkaya, "Kullanımı hijyenik ve temizlenmesi kolay kanalsız klozetler ile daha çok hastane gibi toplu kullanıma açık alanlarda tercih edilen anti bakteriyel ürünler üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyoruz. İtalyan ve Alman tasarımcılarımız ile modern çizgilere sahip, kendine özgü, trend oluşturan tasarımlar geliştirmeye çalışıyoruz" şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin ilk TÜV-NORD sertifikalı GES'ini devreye aldık"

Şirket olarak global anlamda başlattıkları büyüme sürecine enerji sektörünü de eklediklerini belirten Abidin Özkaya, Türkiye› de ilk TÜV-NORD sertifikalı güneş enerji santral (GES) projesini faaliyete geçirdiklerini kaydetti. İncesu OSB'de 50 dönüm arazi üzerinde 3 MW'lık GES ile dışa bağımlılığı azaltmayı planladıklarını dile getiren Özkaya, "GES ile ürettiğimiz enerjiden hem tesislerimizin ihtiyacını karşılayacak hem de ihtiyaç fazlası olan enerjiyi İncesu OSB'nin iç ihtiyaçları için satışa sunulabileceğiz"dedi. Çevreci ve yeşil bir enerji üretim tekniği ile insana ve doğaya dost bir yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden Özkaya, güneş enerjisi ve diğer yeşil enerji kaynaklarının etkin kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye'de enerji talebinin her geçen gün artığını belirten Abidin Özkaya, cari açığın başlıca kalemini enerji ithalatının oluşturduğuna işaret etti. Firma olarak yıllık 1.5 milyon dolarlık varlığın yurtdışına gitmesini engelleyecek bir yatırım yaptıklarını dile getiren Özkaya, "Ayrıca santral sayesinde yeni istihdam alanlarının oluşturulmasına katkı sağlayacağız. Güneş enerji potansiyeli Avrupa'da İspanya'dan sonra en yüksek ülke olan Türkiye'nin, güneş enerjisini etkin ve aktif kullanmasına katkı sunarak, enerji ithalatının düşürülmesine katkı vereceğiz" diye konuştu. Enerji fiyatlarını düzenleyen mekanizmaların henüz yeterince oturmamış olmasının rekabet güçlerini azalttığını dile getiren Özkaya, şunları kaydetti: "Özellikle ekonomik dalgalanmalar baş gösterdiğinde kaybedilen kur avantajları, siparişlerin topluca iptal edilmesine ve gelecek projeksiyonlarının yeniden gözden geçirilmesine sebep oluyor."