Uludağ OSB'de küçük işletmelerin kamulaştırılması sorunu

Uludağ OSB Başkanı Aydın organize sanayi bölgesinin kurulma döneminde küçük işletmelerle ilgili sorunlar yaşanacağı öngörüsünde bulunduklarını belirterek, “Kamulaştırmak istedik ancak hukuksal engellemeleri aşmak mümkün olmadı” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gülay SOYDAN PEHLEVAN

BURSA - Bursa'nın merkez Gürsu ilçesinde Gökkuşağı Tekstil Fabrikası'nın boya atölyesine ait buhar kazanının patlaması sonucu 5 kişinin ölümü, 16 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan olayın ardından Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın, olay yerinde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Aydın, organize sanayi bölgesinin kurulma döneminde küçük işletmelerle ilgili sorunlar yaşanacağı öngörüsünde bulunduklarını belirterek, “Bir an önce kamulaştırma istedik ancak hukuksal engellemeleri aşmak mümkün olmadı. Buhar kazanı patlamasının meydana geldiği işletme de kamulaştırmaya çalıştığımız küçük işletmelerden biriydi” dedi.

Uludağ OSB, 2001 yılında GÜSAB adıyla kurulduğunda bölgede 35’i büyük işletme olmak üzere toplam 65 firma bulunduğunun bilgisini veren Aydın, “Küçük işletmeler daha çok kaçak yapılaşmalar sonucu dokuma atölyeleri şeklinde yapılmış ve üzerinde konut olan binalardı. Patlamanın meydana geldiği işletmeye de geçen yıl çelik çatı yaptığı için kaçak inşaat muamelesi yaptık ve çatının yıkımıyla alakalı karar da alındı” şeklinde konuştu.

Diğer yandan 30 Temmuz 2017’de çıkan sanayi ve üretime destek yasası kanunuyla OSB’lere kamulaştırma işlemi hakkı verilmesinin sanayicinin önünü açtığını vurgulayan Aydın, “Böylece, Uludağ OSB olarak, patlamanın olduğu firma dahil, 80’e yakın yerin kamulaştırma işlemine hemen başladık. Ancak bu seferde hukuksal engellemeleri aşmakta sıkıntı çekiyoruz. OSB’nin dışında olsa 200 bin lira yapmayacak evler için 1.4 milyon lira gibi fiyat talepleriyle karşılaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 10 metre yakınında ilköğretim okulu bulunan ve 350 işçisinin çalıştığı bir başka tekstil firmasını bu süre zarfında yıkarak olası bir facianın önüne geçtiklerine de değinen Aydın, ancak bu seferde yer sahiplerine yeni yer verme konusunda problemlerle karşılaştıklarını bildirdi.