Uludağ, uluslararası hedefler için yeniden yapılanıyor

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ulcay, uluslararası bir üniversiteye dönüşmek için alınan senato kararıyla ilk olarak yaz okullarını kapatacaklarını, ikinci öğretimleri sonlandıracaklarını ve bir açıköğretim fakültesi kurmak istediklerini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT - BURSA

Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, kurulduğu yıllarda 12 bin öğrenciye göre planlanan üniversitenin bugün 13 fakültede 60 bin öğrenciye eğitim verdiğini belirterek, uluslararası bir üniversiteye dönüşmek, eğitim kalitesini artırmak için alınan senato kararıyla ilk olarak yaz okullarını kapatacaklarını, ikinci öğretimleri sonlandıracaklarını ve bir açıköğretim fakültesi kurmak istediklerini söyledi. 

Yaz okullarının kaldırılmasıyla ilgili; “Amacımız para kazanmak değil, eğitimin kalitesini artırmak” diyen Prof. Dr. Ulcay, “İkinci öğretimi de kaldırmaya hazırlanıyoruz. Onun yerine öğrencilerin laboratuar gerektirmeyen bölümlerde uzaktan da eğitim alabilecekleri açıköğretim fakültesi sistemine geçmek istiyoruz. Böylece fiziki şartların etkin kullanımı sağlanırken, öğretim üyelerinin de araştırma yapmaya zamanları olacak. Bu da üniversitede kalitenin artmasını sağlayacak. Hedefimiz örgün eğitimdeki sayıyı azaltırken, toplam öğrenci sayısını artırmak. Örgün eğitimde 30 bin öğrenci sayısının altına düşmek istiyoruz. Bu sayede mevcut kadromuz da daha rahat bir çalışma ortamına kavuşacak” dedi. 

Uzay ve havacılık fakültesi açılacak 

İlçelerde yer alan ilahiyat ve hukuk fakültelerinin de Görükle Kampusu içine taşınmasının gündemde olduğunu ifade eden Ulcay, ayrıca üniversite bünyesinde diş hekimliği ile uzay ve havacılık gibi yeni fakültelerin de açılacağı bilgisini verdi. Ulcay, planlanan uzay ve havacılık fakültesinde pilot yetiştirmenin yanı sıra yer hizmetleri ve bakım ünitelerine yönelik personel de yetiştirileceğini söyledi. Üniversite pistinin ileride sivil havacılık kapsamında küçük uçakların iniş yapabileceği bir alan haline getirilebileceğini kaydeden Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ulcay, Bursa’nın sanayi kadar tarım ve hayvancılıkta da önemli bir yeri olduğunu ifade ederek, “Üniversite bünyesindeki çiftlikleri de genişleterek, özel uygulama alanı oluşturacağız” diye konuştu. Uludağ, uluslararası hedefler için yeniden yapılanıyor Uludağ Üniversitesi, master plan çerçevesinde eğitim sisteminde yenilikler yapacak. Uluslararası üniversite hedefiyle eğitim kalitesini artırmak için örgün öğretimdeki öğrenci sayısını azaltacak olan üniversite, sanayinin doğrudan istihdam edebileceği ara elemanı da yetiştirecek. leceğini kaydeden Ulcay, “Bursa’da uzay ve havacılıkla ilgili kümelenme çalışmaları sürdürülürken, çeşitli üretimler de yapılıyor. İleriye yönelik bu alanda Bursa’da gelişmeler yaşanacağı çok açık” diye konuştu. Bursa’nın sanayi kadar tarım ve hayvancılıkta da önemli bir yeri olduğunu hatırlatan Ulcay, üniversite bünyesindeki çiftlikleri de genişleterek, özel uygulama alanı oluşturacaklarını anlattı. 

Üniversitenin 20 yılı planlanıyor 

Hazırlanan master plan ile Uludağ Üniversitesi’nin 20 yılını şekillendireceklerini belirten Ulcay, açılacak yollar, yeni fakülteler ve sosyal donatı alanlarıyla üniversiteyi bir yaşam merkezi haline getirmeyi planladıklarını anlattı. Üniversitede tıp fakültesi ve sağlık birimlerini bir araya toplayacaklarını aktaran Ulcay; öğretim görevlileri için de 300 dairelik lojmanları yap-işlet- devret sistemiyle hayata geçireceklerini vurguladı. Uludağ Üniversitesi’ni mevcut kimliğinin ötesine taşıyarak bilimin ekonomik değere ve toplumsal faydaya dönüştüğü ‘3. nesil üniversite’ seviyesine ulaştırmayı hedeflediklerini dile getiren Rektör Ulcay, şunları söyledi; “Bunun için yaşayan bir üniversite haline gelmeliyiz. İlk olarak 7/24 açık okuma salonları, laboratuarlar, öğrencilere uygun sosyal yaşam alanları yapacağız. Araştırma görevlileri, master ve doktora öğrencilerine yönelik 1+1 ve 2+1 lojmanlar planlıyoruz. Böylece bilim insanlarımız laboratuarları günün hangi saatinde olursa olsun istedikleri zaman kullanma şansına sahip olacak. Bu altyapı sağlanırsa deney sayısı ve çalışma oranı artacak. Böylece yapılacak yatırımları elde edilecek projelerin sonuçlanması, ürün vermesi ve lisanslanması sonucunda ülke olarak geri kazanmış olacağız.” Yusuf Ulcay, “Yapacağımız yatırımların fizibilitesini girişimcilere sunacağız. Girişimcilerin kredisi ve bizim de maksimum 29 yıllığına verebileceğimiz kullanım haklarıyla bu yatırımları hayata geçirmeyi planlıyoruz. Yatırımları devlet parasıyla yapmamız mümkün değil” açıklamasını yaptı.

 Üniversite şehir dinamikleriyle bütünleşecek 

Uludağ Üniversitesi’nin Türkiye genelinde tercih sıralamasında genel tabloda ilk 20’de yer aldığını belirten Rektör Ulcay, “Alan bazında ise ilk 10’da olan fakültelerimiz var. Türkiye’nin ilk 10 üniversitesi arasında yer almayı hedefl iyoruz. Üniversitenin önemli bir misyonu da odalar, dernekler ve belediyeler gibi şehir dinamikleriyle bütünleşmek. Teknoparktaki 560 dönümlük ilave alanı firmalara pazarlayarak burada pilot tesisler kuracağız. Teknoparkı kira geliriyle ayakta duran bir kuruluş olmaktan çıkarıp katma değer yaratan bir yer haline getirmek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Meslek Yüksek Okullarının prestijini artıracağız

Üniversite sanayi işbirliği kapsamında özellikle mesleki eğitimin gelişmesi için de adımlar atacaklarını kaydeden Ulcay; “Meslek yüksekokullarından mezun olanlar sanayi için yeterli kalifikasyonda görülmüyor. Bu sorunu aşmamız gerekiyor. Sanayinin ihtiyacı olan ara elemanları 2 yıllık bu okullarda yetiştireceğiz. 17 bin meslek yüksekokulu öğrencimiz var. Oysa bu rakamın çok daha yüksek olması gerekir. Öncelikle iki yıllıkların eğitim kalitesini yükselterek prestijini artıracağız”dedi. Türkiye’nin savunma ihtiyaçlarının milli imkanlarla karşılanması amacıyla önemli projelere imza atan Aselsan ile ortak çalışmalara imza atmak üzere işbirliği protokolü imzaladıklarını kaydeden Ulcay, “Protokol bilimsel ve teknolojik araştırmalar ile eğitime yönelik çalışmaları içeriyor. Bu işbirliğiyle Aselsan tarafından Uludağ Üniversitesi araştırmacılarına öncelik sağlanmasını da bekliyoruz” diye konuştu.

Yabancı öğrenci sayısı 4 yılda 5 bine çıkacak

Örgün eğitimde yabancı öğrenci sayısını artırmak istediklerinin de altını çizen Prof. Dr. Ulcay, halihazırda 60 ülkeden 1.800 yabancı öğrenciye eğitim verdiklerini, bu sayıyı 4 yıl içinde 5 bine çıkarmak istediklerini anlattı. Bu amaçla Türkçe Eğitim Merkezi’ni kurduklarını hatırlatan Yusuf Ulcay, özellikle Türkiye’nin etki alanı olan Balkanlar, Kafk asya, eski Sovyetler Birliği ülkeleri, Afrika’nın tamamı, Türk Cumhuriyetleri, Ortadoğu ve Uzakdoğu’daki ülkelerden öğrenci gelmesini sağlayacaklarını ifade etti. Ulcay; “Uluslararası bir üniversite olabilmek için farklı ırk ve dinden insanları burada birleştirmek istiyoruz” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir