Yenişehir’in altını biber, bu yıl üreticiyi güldürdü

Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de yağışlardan dolayı yer yer rekolte düşüklüğü görülse de ürün değerini korudu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESRA ÖZARFAT / BURSA 

Türkiye’nin biber üretiminin yüzde 40’ını karşılayan Bursa Yenişehir’de yağışlardan dolayı yer yer rekolte düşüklüğü görülse de ürün değerini korudu. Tüccarların hasadın ilk günlerinde 80-90 kuruşa aldıkları biberin fiyatı bugünlerde 120- 150 kuruş arasında değişiyor. Öte yandan Yenişehir, ilçenin önemli değeri olan biberin markalaşması için projeler geliştiriyor. 

Yaz başında yaşanan yağışlar nedeniyle yaklaşık 8 bin dönüme dikilen birinci el biberin yaklaşık yüzde 30’unda kök çürümesi oluştu. Kök çürümesi yaşanan bölgelerde ise verim yer yer yüzde 50 geriledi. Buna rağmen fiyatlarda bir değişiklik olmadığını ifade eden Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, geçen yıl birinci el biberlerin kilosunun 40 kuruş ile 120 kuruş arasında değişen fiyatlardan satıldığını hatırlatarak, “Ancak ihracatçı firmaların gelip alımlara başlamasıyla birlikte tüccar da alım fiyatlarını yükseltmek zorunda kaldı. ‘İhracat çıkması’ diye adlandırılan biberlerin kilosu ilk günlerde tüccar tarafından 80-90 kuruşa satın alınırken, bugünlerde alım fiyatlarını 150 kuruşa kadar yükselttiler. Biber sezonunun, bu alım fiyatlarıyla sürmesini umut ediyoruz. Biber çeşitlerinin kilosu 1 liranın altına düşerse zarar ederiz” dedi. Aktaş, yaklaşık 10 bin dekarlık alanda diğer ürünlerin hasadının bitmesiyle ikinci el biber dikiminin yapıldığını, ürünün eylül ayında toplanmaya başlayacağını aktardı. Özellikle ağustos, eylül ve ekim aylarında Yenişehir’in Türkiye’nin biber ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığına işaret eden Aktaş, ilçede ağırlıklı olarak sofralık, sivri, dolma ve kapya çeşitlerinin yetiştirildiğini anlattı. Ortalama 22 bin dekarlık alandan bir sezonda 70 bin ton ürün alındığını aktaran Aktaş, bunun 15 bin tonunu başta Almanya, Belçika, Fransa olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti. 

Hibrit kapyada verim iyi 
Bu arada Yenişehir Yolören Köyü’nde bu yıl ilk defa ekilen hibrit cinsi kapya biberinden yüksek verim bekleniyor. Yolören Kooperatifi Başkanı Hakkı Çetin, salçalık olarak ürettikleri sanayi tipi kapya biberde bu yıl dönüm başına 5 ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. Kapya biber hasadına başlandığını anlatan Çetin, “Sanayi tipi salçalık kapya biberini market, salça fabrikaları ve ihracatçılara veriyoruz. Alıcılar genelde ayağımıza geldiği için ürünlerimizi satma zorluğu da çekmiyoruz. Geçen yıl 60-80 kuruş arasında sattığımız biberlerimizi bu yıl 80 kuruş ile 1 TL satacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

Markalaşma çalışması sürüyor 
Öte yandan Yenişehir biberinin diğer biberlerden ayıran en önemli özelliğini; ‘dayanıklı, et kalınlığı ve şeker oranı yüksek sadece açık hava yetişebilen biber olması’ şeklinde açıklayan Yenişehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ömer Şimşek, bunun da raf ömrüne olumlu katkı sağladığını ifade etti. Şimşek, 2011 yılında başlatılan Yenişehir Biberi’nin Coğrafi İşaret Tescili çalışmalarının devam ettiğini, biberin markalaşması konusunda STK’lar ve kamu kurumlarıyla birlikte hareket ettikleri bilgisini verdi. 

Yenişehir’de özellikle biber üretiminin önemli bir yer tuttuğuna işaret eden Yenişehir Belediye Başkanı Süleyman Çelik de “Yenişehir’in biberi; aroması, dokusu, dayanıklılığı ile diğer il ve ilçelerde üretilen biber çeşitlerinden farklı. Bu ürünün işlenerek ekonomiye kazandırılması, paketlenmesi, dondurulması, şoklanması ve dünyaya açılması bizim için önemli. Bu çerçevede geçen yıl ilkini yaptığımız Uluslararası Altın Biber Festivali’nin bu yıl 4-5-6 Eylül tarihlerinde ikincisini düzenleyeceğiz. Yenişehir Biberi’nin markalaşması, tescillenmesi konusunda çalışmalar yapacağız. Biberin tescilinden sonra bölgemizde yetişen ayçiçeğinin de tescil çalışmalarına başlayacağız” açıklamasını yaptı. Çelik, Bursa Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Tarım AŞ ile ilçede bir de salça fabrikası kurulacağını, tarımsal ürünlerin işlenerek pazara sunulması ve katma değer sağlanması için girişimlerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir