Her zaman da başarılı olunmaz ki!

"Başarısızlığı tatmak, başarısızlık korkusunu yenmenin tek yoludur, sanırım. Yazar ‘Başarısızlık aslında büyük bir özgürlük, vazgeçmek büyük bir cesaret...' diyor. Başarısızlıktan öğrenilecek şeyler, başarıdan öğrenileceklerden fazladır."

Abone ol

DOĞAN SELÇUK

Alışılmış başarı hikâyeleri kitaplarından sonra, son zamanlarda "başarısızlık hikâyeleri" kitaplarıyla tanışmaya başladık. "Bazen Olmaz" onlardan biri. Kitapta Cem Yılmaz, Muhtar Kent, Ali Sabancı, Zeynep Bodur Okyay, Cem Boyner, Arda Turan, Hüsnü Özyeğin, Hanzade Doğan Boyner, Abdülkadir Konukoğlu ve Mustafa Denizli'nin samimi anlatımlarına yer veriliyor.

Kitabın hazırlanma öyküsünü Adnan Dalgakıran'dan dinlemek gerekiyor aslında, kendisi bu projenin fikir babası.

"Her şey ‘Ezber Bozanlar' temalı bir davette, üç konuşmacıdan biri olarak sıramı beklerken başladı. Benden başka iki konuşmacıyı dinlerken, hikâyelerinin kusursuzluğu dikkatimi çekti. Ben de kusursuz bir hikâye anlatmak üzere oraya davet edilmiştim, oysa hikâyem gerçekte hiç de kusursuz değildi.

Dinleyici kitlesi üniversiteli talebelerden oluşuyordu. Kendimi onların yerine koydum ve kusursuz gibi görünen insanların bende yarattığı tahribatı hissettim. O anda karar verdim, sıra bana geldiğinde yolculuğumun komik ve aptalca olan kısımlarını anlatacaktım; öyle de yaptım.
Otuz dakika sürecek olan konuşma, karşılıklı sohbetle üç saat sürdü. Benim başarısız olduğum ve aptalca davrandığım konularla çok eğlendiler. Kişinin kendi hikâyesini yazma çabasının, bir kusursuzluk abidesi olmak anlamına gelmediğini kavramalarının onların kendilerine olan güvenlerini arttırdığını gördüm.

Yolculukta her türlü sonucun yoldaşımız olduğunu anlatan bir hikâye, herkesi daha aktif ve cesur hale getirmişti. Ayrıca çok daha önemli bir şey keşfettim. O da bu yaklaşımın aramızda çok daha samimi bir dil geliştirmesiydi. İşte bu deneyim sonucunda böyle bir kitabın yazılmasına önayak olmayı kafama koydum."

Başarısızlığı tatmak, başarısızlık korkusunu yenmenin tek yoludur, sanırım. Yazar "Başarısızlık aslında büyük bir özgürlük, vazgeçmek büyük bir cesaret..." diyor. Başarısızlıktan öğrenilecek şeyler, başarıdan öğrenileceklerden fazladır. Başarısızlıklarınızı dürüstçe sahiplenebilmeniz dileğimle... Ee ne de olsa, bazen olmaz…

BAZEN OLMAZ: BAŞARISIZLIK HİKAYELERİ, Özlem Gürses Tatar, Kronik Kitap, 200 s.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz