kitaplı kalın...

Abone ol

Mayıs ayına önemli iki ödül damga vurur yıllardır: Orhan Kemal ve Sait Faik armağanları… Çünkü Mayıs, iki usta yazarımızın aramızdan ayrıldığı aydır. Sait Faik adına 62, Orhan Kemal adına ise 45 yıldır verilmektedir bu ödüller. Günümüzün nice usta yazarı geçmişte bu ödüllerle onurlandırılmışlardır. 

Bu sene de 45. Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu Mayıs ayında Orhan Kemal Kültür Merkezi'nde toplandı. Öğrendiğimize göre Orhan Kemal Roman Armağanı'na, 50 kitap başvurmuştu. Selim İleri, Turhan Günay, M. Nuri Gültekin, Erendiz Atasü, Çimen Günay Erkol, Handan İnci ve Nazım K. Öğütçü'den oluşan Orhan Kemal Roman Armağanı Seçiciler Kurulu bu toplantıda 2016 yılı 45. Orhan Kemal Roman Armağanı'nın Doğan Kitap tarafından yayımlanan İbrahim Yıldırım'ın "Dokuzuncu Haşmet" isimli romanına verilmesini kararlaştırdı. 

Ödül gerekçesi İbrahim Yıldırım'ın Türkiye'nin toplumsal ve güncel konularını evrensel ve bireysel temalara ustaca bağlaması, hoşgörüsüzlük ortamının bireyler üzerindeki etkilerini başarıyla göstermesi ve eserindeki dil, kurgu olgunluğu olduğu şeklinde açıklandı. Ödül, İstanbul, Beyazıt'ta Orhan Kemal Kütüphanesi Konferans Salonu'nda yapılan bir törenle Yıldırım'a takdim edildi. 

Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 62.'si de yine Mayıs ayı içerisinde sahibini buldu. Muzaffer Kale, "Güneş Sepeti" adlı kitabıyla ödüle layık görüldü.

Doğan Hızlan'ın başkanlığında toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy'dan oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı Jürisi, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: 

"62. Sait Faik Hikâye Armağanı'nın kısa öykünün olanaklarını başarıyla kullanan ve varoluşun yoğunluğunu yaşamın ayrıntılarında yakalayan Muzaff er Kale'nin Güneş Sepeti adlı kitabına verilmesi oy birliğiyle uygun görülmüştür." 

1955'te Sait Faik'in annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964'ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti'nce veriliyor. Sait Faik'in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâyeyi se çerek "Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı"nı veriyor. 

Orhan Kemal'in de Sait Faik'in de doğumunun üzerinden bir asırdan fazla geçti. Her ikisinin de kitapları bugün de çok seviliyor, çok okunuyor. Daha doğrusu onlar, biz okudukça yaşıyor, ömürlerine ömür katıyorlar. 

Bu ay, her hafta bir kitap okuyacağım, diyorsanız onlar neden Orhan Kemal, İbrahim Yıldırım, Sait Faik ve Muzaff er Kale olmasın… Kitaplar hiç eksik olmasın rafl arınızdan, hep kitaplı kalın…

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti