'Uçan kale' projesi çıkmazda

Airbus Başkanı Thomas Enders, ek masrafların finansmanı konusunda alıcı ülkelerin teklifinin "minimum" olduğunu söyledi

Abone ol

PARİS - Airbus Başkanı Thomas Enders, Türkiye'nin de ortağı olduğu askeri nakliye uçağı A400M projesinin ek masraflarının finansmanı konusunda alıcı ülkelerin teklifini "minimum" bulduğunu söyledi.

Enders, İngiliz Financial Times'a yaptığı açıklamada, alıcı ülkelerin Avrupa Havacılık ve Uzay Ajansı'na (EADS) sunduğu teklifin şirketin projeyi tamamlamak için ihtiyacı olan rakamın çok altında olduğunu belirterek, "İlerleme kaydettik, bu inkar edilemez. Bununla birlikte, alıcı 7 ülkenin teklifinin projeye devam etmek için ihtiyacımız olan rakamın çok altında olduğunu belirtmek zorundayım" dedi.

Thomas Enders, anlaşmaya varmak için şanslarının yüksek olduğunu da dile getirdi.

Almanya, Fransa, İspanya, İngiltere, Belçika, Lüksemburg ve Türkiye'den oluşan alıcı ülkeler aylar süren müzakerelerden sonra 15 Şubatta EADS'a 5,2 milyar avroluk ek masrafların 3,5 milyar avroluk bölümünü üstlenmeye hazır olduğunu ifade etmişti.

Yaklaşık 2 milyar avroluk ek masrafın, satın alınacak uçak adedinin azaltılmasıyla, 1,5 milyar avroluk kısmının da devlet kredileri ile karşılanmasının düşünüldüğü kaydedilmişti.

A400M'lerin finansman sorunu, 24-25 Şubat tarihlerinde İspanya'da düzenlenecek Avrupa Birliği (AB) Savunma Bakanları toplantısında ele alınması bekleniyor.

Alıcı ülkeler, 2003 yılında Airbus'a toplam 180 askeri nakliye uçağı (A400M) siparişi vermişti. Bu ülkelerin söz konusu tarihte Airbus ile imzaladığı anlaşmaya göre proje 20 milyar avroya mal olacaktı.

Projenin çok karmaşık olması, A400M'lerin teslimatında gecikmelere ve maliyetin artmasına neden oldu. Projenin tamamlanması için 11 milyar avro daha ek ödemeye ihtiyaç bulunduğu belirtiliyor. 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz