1 hafta gözaltında tutulacak

İsveç, tecavüzle suçlanan Assange'nin Londra'daki polis merkezine kendi isteğiyle teslim olduğu ve adını temize çıkarmak istediği belirtildi.

Abone ol

LONDRA - İngiliz Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'la ilgili kefalet talebini reddederek, 14 Aralıktaki duruşmaya kadar gözaltında tutulmasına karar verdi.

İsveç'in Avrupa genelinde hakkında tutuklama emri çıkarttığı ve tecavüzle suçladığı Assange, bu sabah Londra'da gözaltına alındı. Julian Assange, gözaltına alınmasının ardından, öğle saatlerinde Westminster Asliye Hukuk Mahkemesine getirilmişti.

Yaklaşık 1 saat süren ön duruşmada, Assange'la ilgili tutuklama talebinin geçerliliği görüşüldü ve asıl duruşma tarihi belirlendi.

Assange'ın, İsveç'e geçen ağustos ayında yaptığı bir seyahatte iki kadına tecavüz ettiği iddia ediliyor. Assange ise iddiaları reddediyor.

"İsveç'e iademi engellemek için mücadele edeceğim"

Assange gözaltına alınmasının ardından Londra'da çıktığı mahkemede, "İsveç'e iadesini engellemek için mücadele edeceğini" söyledi.

İngiltere'nin başkenti Londra'daki Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki ön duruşmaya çıkan Assange'a, İsveç'in hakkındaki tecavüz suçlamaları hatırlatılarak, "İsveç'e iadesi konusunu anlayıp anlamadığı" soruldu. Assange ise anladığını ve bu konuda rıza göstermediğini belirtti.

İsveç'in Avrupa genelinde hakkında tutuklama emri çıkarttığı ve tecavüzle suçladığı Assange bu sabah Londra'da gözaltına alındı.

Westminster Asliye Hukuk Mahkemesi'nde devam eden ön duruşmada, İsveç'in Assange'la ilgili tutuklama talebinin geçerliliği görüşülüyor. İngiliz basını kısa sürmesi beklenen ön duruşmada ayrıca, asıl duruşma tarihinin belirleneceğini bildiriyor. Birkaç hafta içinde görülmesi beklenen asıl duruşmada ise, Assange'ın İsveç'e iade edilip edilmeyeceği konusunun ele alınacağı belirtiliyor.

Assange'ın, İsveç'e ağustos ayında yaptığı bir seyahatte iki kadına tecavüz ettiği iddia ediliyor. Assange ise iddiaları reddediyor.

Şifre heyecanı bastı

Wikileaks’in elinde 250 binden fazla belge bulunuyor. Site, bu belgeleri önümüzdeki aylarda parça parça yayımlamayı planlıyor. Ancak ABD’nin engelleme girişimlerine karşın, Wikileaks 1.4 gigabyte’lık dev bir “sigorta dosyası”nı internette paylaşıma açtı.

256 basamaklı bir şifreyle kilitlenen “insurance.aes256” isimli dosyanın Wikileaks’in elindeki bütün ABD belgelerini kapsayacak kadar büyük olduğu belirtildi.

“Sigorta dosyası”nda Guantanamo Körfezi ve BP’yle ilgili detaylar bulunduğu ifade edildi.

Wikileaks, Assange’ın öldürülmesi, tutuklanması ya da sitenin tamamen internetten kaldırılması durumunda dosyanın şifresinin açıklayacağını duyurmuştu.

Ancak Guardian'a konuşan kaynaklar, şu an böyle bir plan olmadığını ifade etti.

Şifre dolayısıyla belgeler şu an okunamıyor. Dosya ThePirateBay.org gibi torrent sitelerinden indirilebiliyor.

İsviçre Bankası'nın sitesini çökerttiler

Wikileaks taraftarları, sitenin kurucusu Julian Assange'ın hesabını, "ikamet yeri konusundaki yanlış bilgi" dolayısıyla donduran İsviçre bankasının internet sitesinin şifresini kırdı.

Kendilerini "Operation Payback" olarak adlandıran grup, bir Twitter hesabında İsviçre Posta İdaresinin bankacılık bölümü Postfinance'ın internet sitesinin şifresini kırdıklarını açıklayarak, "Wikileaks'i sansürlemeye çalışan herkese saldıracağız" mesajını yayımladı.

Bankanın internet sitesinin dün akşamdan bu yana kullanılamaz durumda olduğu belirtildi.

"Operation Payback", geçen hafta Wikileaks'e hizmet vermeyi kesen çevirimiçi ödeme servisi PayPal'a benzer bir saldırı düzenleyecekleri sözü vererek, YouTube'da yayımlanan bir videoda, "Bu modern zamanlarda internet erişimi hızla temel insan hakkı olmaya başladı. Herhangi bir temel insan hakkı gibi, buna karşı gelmenin yanlış olduğuna inanıyoruz" ifadesi kullanılıyor.

Videoda ayrıca, "İnternette içeriği kendi önyargınız temelinde sansürleme girişimi, en amiyane tabirle komik biçimde imkansız. Bize empoze ettiğiniz haksız kısıtlamalar, bir felaketle karşılık bulacaktır ve sizin zorbalığınıza karşı isyan etme ve itaat etmeme konusundaki kararlığımızı güçlendirecektir" deniliyor.

İsviçre Posta idaresinin bankacılık bölümü Postfinance, dün Amerikan gizli belgelerini yayınlamayı sürdüren Wikileaks internet sitesinin kurucusu Julian Assange'ın 31 bin euro bulunan hesabını, "ikamet yeri konusundaki yanlış bilgi" dolayısıyla dondurduğunu açıklamıştı.

Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL Kamu ihalelerine yönelik düzenleme Adli Tıp incelemesi tamamlandı: Korhan Berzeg'in ölüm nedeni belli oldu mu? Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı