10 maddede Danimarka tipi mutluluk

Danimarkalılar dünyanın en mutlu insanları. Danimarkalı Malene Rydahi, "Bir Danimarkalı Gibi Mutlu" isimli kitabında, ülke geneline hakim olan mutluluğun 10 nedenini anlatıyor

Abone ol

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Danimarkalılar dünyanın en mutlu insanları. Her seçimde büyük bir katılımla oy veriyorlar, yüksek vergi ödemekten mutluluk duyuyorlar, sabahın köründe ıssız bir yolda bile kırmızı ışıkta asla geçmiyorlar, her gün işe giderken kullandıkları bisikletlerini kilitlemiyorlar. 

Bir süredir Fransa’da yaşayan Danimarkalı Malene Rydahl “Bir Danimarkalı Gibi Mutlu” isimli kitabında, ülke geneline hakim olan bu mutluluğun 10 nedenini anlatıyor. 

Danimarkalılar neden ve nasıl bu kadar mutlular, bakalım: 
1- Güven duyuyorlar 
• Dünya genelinde farklı şehirlerde sokaklara bin 100 adet, içinde para ve sahibinin adresi olan cüzdan bırakılmış. Danimarka Aalborg'da cüzdanların yüzde 100’ü olduğu gibi sahiplerine ulaşmış. Meksika, Çin, İtalya veya Rusya gibi ülkelerde ise bu oran son derece düşük. 
2- Okullarını seviyorlar 
• Danimarka’da eğitim sistemi elit yetiştirmiyor. Önemli olan en iyi olmak değil, fakat herkesin kendi yeteneği ve kişiliği doğrultusunda değer bulması. Eğitim düzeyi çoğunluğun kavrayabileceği bir seviyede belirleniyor. 
3- Çocuklar aile bağımlısı değil 
• 13-17 yaş arası gençlerin yüzde 70’i okul yakınlarında çalışıyor. 17 yaşından itibaren bu oran yüzde 80’e çıkıyor. Kızlar genellikle çocuk bakımı, tezgahtarlık gibi işlerde çalışırken, erkekler gazete dağıtımı yapıyor veya süpermarketlerde çalışıyor. Zengin aile çocukları için de durum farklı değil. 
4- Ne zengin ne de fakirler 
• OECD verilerine göre, Danimarka gibi kuzey ülkelerinde gelişmiş sosyal güvenlik sistemi sayesinde, fakir ile zengin arasındaki fark çok düşük. 
5- Gerçekçi beklentiler 
• “En iyi” olmayı, diğerlerini geride bırakmayı hedefl emedikleri için, sahip oldukları ile tatmin oluyorlar. Herhangi birşey kazandıklarında ise, mutluluk bine katlanıyor. 
6- Vergi ödemekten mutlular 
• Vergi yükünün en yüksek olduğu ülke yüzde 48.1 ile Danimarka. OECD ortalaması ise yüzde 34. Yıllık geliri 52 bin euronun üzerinde olanlara uygulanan vergi oranı yüzde 56.2’ye ulaşıyor. Bu arada ortalama bir Danimarkalı’nın yıllık gelirinin 38 bin 500 euro civarında olduğunu hatırlatmakta fayda var. Danimarkalı’ların sadece yüzde 20’si fazla vergi ödediğini düşünüyor. Toplumun yüzde 60’ı vergi düzeyinin adil olduğunu söylüyor. Bunun nedeni de vergilerin sosyal hizmetler, eğitim, sağlık ve toplu taşıma gibi alanlarda doğru şekilde kullanılıyor olması şüphesiz. 
7- Mesai 16.00’da bitiyor 
• Her dört Danimarkalı’dan birisi, iş-özel yaşam dengesini kurduğunu düşünüyor. Toplumun büyük bir kısmı işini evinden sürdürmeyi başarabiliyor. Böylece aileye ayrılan zaman da artmış oluyor. 
8- Parayı sevmiyorlar 
• Bir Danimarkalı için mutluluk, kendisini tam anlamıyla ifade edebilme yeteneğine sahip olması anlamına geliyor. Yani aslında cüzdanlarını geliştirmektense, kendilerini geliştirmeyi tercih ediyorlar. 
9- Mütevazılığa değer veriyorlar 
• Danimarkalı’lar mütavazılığa değer veriyorlar. Kendisini diğerlerinden üstün görenlerden ise nefret ediyorlar. 
10- İltifat nedir bilmiyorlar 
• Danimarka’da bir erkek bir kadını yemeğe davet ettiğinde, onun parasını ödemek zorunda değil. Herkes kendi payına düşeni ödüyor. 
“Danimarkalılaşsak” da mı mutlu olsak diye

Ankara emniyetine yeni atama! Beşiktaş 1 puanı 90+7'deki golle aldı Hayvanlara işkence sonrası et tesisinde faaliyet durduruldu Fatih Karagümrük, Süper Lig'e veda etti 4 ilde sahte altın operasyonu: Piyasa değeri 50 milyon TL