2016'nın yıldızı 'altın'da yeni ralli beklentisi

Kısa vadede 1.300 eşiğinin aşılabileceğini öngören bazı uzmanlara göre, bu yıl 1.700 dolar seviyesi de görülebilir.

Abone ol

Evrim Küçük

DIŞ HABERLER - Altın, tüm stratejistleri yanıltarak 2016 yılına çok iyi bir başlangıç yaptı. Çin ve petrol fiyatları kaynaklı küresel büyüme endişelerinin yanı sıra ülkelerin para birimlerini düşürme çabaları ve jeopolitik risklerin etkisiyle piyasalarda volatilitenin yüksek seyrettiği son haftalarda altın güvenli liman alımlarından destek bulmaya devam etti. Haftanın ilk işlem gününe yükselerek başlayan altın son dört yılın en iyi aylık performansını gösterdi ve 2016 yılının en çok kazandıran yatırım aracı oldu. Bazı analistler altını ‘2016’nın süper kahramanı’ olarak niteliyor ve risk algısı devam ettiği takdirde fiyatların yükselişini sürdüreceğini öngörüyor. 

Küresel ekonomik büyümeye ilişkin kaygıların piyasalarda güvensizlik ortamının yeniden artırmaya başlaması, altın fiyatlarını yükseltiyor. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu yıl faiz oranlarını artırmayacağı beklentisi altına destek verirken, dün Çin Merkez Bankası’nın bankaların zorunlu karşılıklarını geçen yıl Şubat ayından bu yana beşinci defa indirerek 50 baz puan düşürmesi altın için olumlu oldu. 

1970’lerden bu yana en iyi şubat ayı 

Yılbaşından bu yana yükselişini yüzde 16’ya taşıyan altın 1.1233 dolara çıktı. Spot altın sadece şubat ayında yüzde 9.8 prim yaptı ve Ocak 2012’den bu yana en iyi aylık seyrini gerçekleştirdi. 1.234 doları gören vadeli altın fiyatları da yüzde 10’luk yükselişle son dört yılın en iyi aylık performansını gösterdi. Vadeli altın 1970 sonlarından bu yana en iyi şubat yükselişini kaydetti. 

Altın aynı zamanda 2016’nın en iyi kazandıran yatırım aracı oldu. Hem yüksek getirili hem de yatırım yapılabilir seviyedeki tahvillerden daha iyi getiri sağlayan altın, ayrıca diğer para birimlerinden ve hem gelişen hem de gelişmekte olan piyasalardaki başlıca hisse senedi piyasaları endekslerinden daha fazla kazandırdı. Altın yılın ilk ayında yüzde 16 kazandırdı. Bu yıl ABD Hazine kağıtları yüzde 2.9 yükselirken, MSCI Dünya Endeksi yüzde 6.2 geriledi. 

2016’nın en iyi performans gösteren majör para birimi Japon Yeni’nin dolar karşısında değer artışı yüzde 6.5 olarak gerçekleşti. Spekülatörlerin altında net uzun pozisyonları yani altın fiyatlarının yükseleceğine dair işlemleri yılın en yüksek seviyesine çıktı. ABD’de Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu’nun verilerine göre 23 Şubat’ta sona eren haftada net pozisyonlar ve opsiyonlar yüzde 32 artarak 123 bin 566 kontrat oldu. Altın destekli hisse yatarım fonlarındaki (ETF) varlıklar 2016’da yüzde 15 artarak 1.682,6 tonu buldu. Altın fonlarına giriş 2009’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, dünyanın en büyük altın fonu SPDR Gold Shares 2016’da 4.5 milyar dolar yeni para girişi sağladı.

‘Bu yıl 1.700 doları görebilir’ iddiası

Piyasalarda güven ortamının zedelemesinden dolayı altın fiyatları güçlü. Analistler altında yükselişin sürmesi için 1.250 doların bariyerinin yeniden kırılması gerektiği görüşünde. Ayrıca 200 günlük üssel ortalama olan 1260 dolar da önemli. Fiyatların bu bölgeyi aşması halinde fiyatların yukarı yönde hareketini güçlendimesi ve 1.300 dolar seviyesinin ön plana çıkması bekleniyor. ABN AMRO, altında yılsonu beklentisini 900 dolardan 1.300 dolara çıkardı. Chinese banking Corp ekonomisti Barnabas Gan, altını bu yılki performasından dolayı ‘süper kahraman’ olarak niteledi ve risk algısının artması halinde fiyatların 1.400 doları görebileceğini belirtti. Bazı uzmanlar ise bu yıl altında 1.700 doları bile olası görüyor. Insignia Consultants piyasa stratejisti Chintan Karnani, CNBC’ye yaptığı açıklamada, Haziran 2016-kasım 2016 arasında fiyatların 1.700 doları test edebileceğini söyledi. ABD’nin faiz artışını erteleyeceğine dair ipuçları gelmesi ve dünyanın en büyük tüketicileri Çin ve Hindistan’da talebin artması Karnani’ye göre fiyatlarda belirleyici olacak. Diğer yandan, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişlemeye devam etmesinin euroyu dolar karşısında zayıfl atacağı beklentisi içinde olan diğer bazı analistlere göre bu durum altın fiyatlarını baskılayacak ve altın yıl sonunda 1.000/1.100 dolar bandında kalacak.

Gram fiyatı 118 liranın üzerinde 

Altının gram fiyatında, haftanın ilk işlem gününde 118 liranın üzeri test edildi. Yeni haftaya, dolar/TL’nin uluslararası piyasadaki yükselişine bağlı olarak 118 liranın hemen üzerinde başlayan altının gram fiyatı, daha sonra bir miktar gerileyerek 117.5 lira seviyelerinde dengelendi. Altının gram fiyatındaki tarihi zirve 118.90 seviyesinin direnç olarak izleneceğine dikkati çeken analistler, düşüşlerde ise 115.50 düzeyinin destek konumunda öne çıktığını vurguluyor. Kapalıçarşı’da dün öğle saatlerinde çeyrek altın 192 liradan, Cumhuriyet altını ise 785 liradan satıldı.

Borsa günü yükselişle tamamladı Selahattin Demirtaş kaç yıl daha hapis yatacak? IMF'den ABD'ye Çin ile birlikte çalışma tavsiyesi ABD işsizlik maaşı verileri açıklandı MSB işçi alımında kura sonuçları açıklandı mı?