Afganistan'a $16 milyar yardım aktarılacak

Afganistan'a $16 milyar uluslararası yardım taahhüdü yapıldı.

Abone ol



TOKYO - Önde gelen ülkeler dün Tokyo'da yaptıkları uluslararası toplantıda Afganistan'a 2015 yılı sonuna kadar 16 milyar dolar kalkınma yardımı yapmayı taahhüt ettiler. Afganistan'da süren savaş ve donör ülkelerin daha ne kadar yardım yapmak zorunda kalacaklarını bilmemelerinin yarattığı bıkkınlık, finansal destek sağlanamazsa 2014 yılında NATO askerlerinin büyük çoğunluğunun ayrılmasından sonra Afganistan'da doğacak güvenlik sorunlarının yarattığı kaygılarla başa baş gidiyor.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün Tokyo'da yaptığı konuşmada,"Afganistan'ın güvenliği, sadece savaşın bitip bitmemesiyle ölçülemez...Güvenlik, halkın iş sahibi olup olmadığına, ellerindeki ekonomik fırsatlara, hükümetlerinin kendilerine hizmet ettiğine inanıp inanmadıklarına ve siyasi uzlaşmanın başarıya ulaşıp ulaşmadığına bakarak ölçülmelidir."

Seksen ülke ve uluslararası örgütün katıldığı donörler toplantısında 2015'e kadar her yıl 4 milyar dolar yardım için yapılan toplam taahhüt, Afganistan merkez bankasının gerekli olduğunu söylediği yıllık 6 milyar dolardan eksik kaldı. Toplantı belgelerinde belirlenen "karşılıklı yükümlülükler" hükümlerine göre yardımın yüzde 20 kadarı, Afganistan'ın yolsuzlukla mücadele ve diğer yönetişim önlemlerini almasına bağlı olacak.

Clinton, "Daha farklı bir uzun-vadeli ekonomik işbirliğine gerek olduğunda hemfikiriz. Bunun, Afganistan'ın yolsuzlukla mücadelesi, reformların yapılması ve iyi yönetişimin gerçekleşmesinde sağlanan ilerlemeye bağlı olması gerekiyor"dedi.

Bir Japon yetkili, her donörün vereceği yardımı kendince gerekli gördüğü şartlara bağlamasının mümkün olduğunu ve bunun için her ülkenin kendi standartlarını belirleyebileceğini söyledi.

Dünya Bankası yöneticisi Sri Mulyani Indrawati, reformları gerçekleştirme ve2014 yılı için planlanan seçimlerin adil yapılmasını sağlama sorumluluğunun Afgan hükümetine ait olduğunu ve ancak bu yolla Tokyo'da taahhüt edilen bağış miktarının artmasının mümkün olabileceğini söyledi.

Indrawati, "Bu ülke çok kırılgan bir çatışma ortamında yaşıyor. Üç yıl bu ülkenin istikrarlı ve sağlam kurumlar oluşturabilmesi için çok kısa bir süre" dedi. Uluslararası toplum 2001-2010 yılları arasında Afganistan'a 35 milyar dolar yardım sağladı.
 

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz