AP, Türkiye Raporu'nu kabul etti

Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda bugün oylanan Türkiye İlerleme Raporu kabul edildi

Abone ol

STRAZBURG - Fransa'nın Strazburg kentinde toplanan Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu, 2013 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu 153'e karşı 475 oyla kabul etti.

Avrupa Parlamentosu milletvekilleri raporda Türkiye'deki yolsuzluk iddialarıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Modernleşme ve demokratikleşme sürecinde anayasal reformların öncelikli olması gerektiği vurgusu yapılan raporda ayrıca Türkiye'nin önündeki reformlara net bir çerçeve sunması açısından Avrupa Birliği'nin müzakerelere devam etmesi gerektiği belirtildi.

-Bir önerge arasında bulunan “Türkiye Başbakanının internet yasası ile Facebook ve Youtube'un yasaklanabileceği yönündeki açıklamalarına yönelik endişeleri" dile getiren 14 sayılı değişiklik önergesi kabul edildi.

-Kabul edilen önergeler arasında, Türk yetkililerin "Kızlı-erkekli evler" ve "alkol satışı" üzerine yaptığı açıklamaların hayat tarzı konusunda toplumda kültürel ayrışmaya sebep olmasından endişe edildiğini" belirten önergede yer aldı.

-Genel Kurula sunulan "Erdoğan ve Gülen arasındaki ayrışmanın Türkiye'de devleti istikrarsızlaştırdığını ve Gülen'e yönelik tarafsız bir soruşturmanın açılması gerektiğine" yönelik 10 sayılı önerge ise reddedildi.

-Verilen tek sözlü önergede ise "Trabzon ve İznik'teki kiliselerin, Müslümanlara ibadete açılması yönündeki yargı kararının yeniden gözden geçirilmesi" teklifi kabul edildi.

80 sayfalık rapor, 33 bölümden ve 4 ana başlıktan oluşuyor. Raporda genel olarak Türkiye'nin sağlam kaidelere bağlı demokratik bir yönetim için üzerine düşen yükümlülüklere bağlı kalması, Kopenhag kriterlerine uyum sağlaması, komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesi ve AB ile işbirliğini geliştirmesi yönünde tavsiyeler bulunuyor.

Bozdağ, eleştirileri cevaplamıştı

Bozdağ, geçen hafta Brüksel'de yaptığı temaslarda rapor taslağında Türkiye'ye yöneltilen eleştirileri cevaplamaya çalışmıştı. Yaşanan temaslar sırasında Bozdağ, AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Ruijten'in de aralarında bulunduğu muhataplarına, rapor taslağındaki eleştirilere hükümetin itirazlarını anlatmıştı. Bozdağ'ın muhataplarıyla paylaştığı raporda, HSYK'nın yapısını değiştiren yasa nedeniyle Türkiye'de ve AB'de dile getirilen "yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı" ilkelerinin ihlal edildiği eleştirilerinin haksız ve önyargılı olduğu iddia edildi.

Kudüs’te İsrail polisi bir Türk vatandaşını öldürdü "Polemiklerle gündemi meşgul etmenin anlamı yok" Ankara'da ekmeğe zam SunExpress’ten Birleşik Krallık’ta rekor büyüme AB'den Meta'ya soruşturma