Apple, kobaltı doğrudan üreticilerinden almak istiyor

Teknoloji devi Apple'ın, batarya üretiminde kullanılan ve fiyatı yaklaşık iki yılda dört kat artan kobalt maddesini doğrudan üreticilerden almak için görüşmeler yürüttüğü açıklandı. Bu adımla Apple'ın milyarlarca dolar tasarruf sağlayabileceği belirtiliyor.

Abone ol

Apple'ın akıllı telefon ve elektrikli cihaz bataryalarının üretiminde kullanılan kobaltı doğrudan üreticilerinden almayı planladığı ve böylece milyarlarca dolar tasarruf edeceği açıklandı.

Bloomberg News, Apple'ın kobalt üreticileriyle batarya üretiminin ana maddelerinden biri olan kobaltı doğrudan satın almak için görüşmeler yürüttüğünü bildirdi. Şirketin beş yıllık süreçte binlerce tonluk kobalt madenini garanti altına almak için sözleşme imzalamak istediği kaydedildi.

CNBC'ye konuşan araştırma şirketi GBH Insights uzmanlarından Daniel Ives, Apple'ın kobalt üreticileriyle anlaşma sağlaması halinde önümüzdeki 2-3 yıllık süreçte milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacağını belirtti. Kobalt fiyatlarındaki hızlı yükselişe dikkat çeken Ives, bu adımla Apple'ın batarya üretiminin maliyetini yüzde 3 oranında azaltacağını söyledi.

Reuters'ın verilerine göre Londra metal borsasında kobalt fiyatı Haziran 2016'da ton başına 20 bin dolarken, şu anda 80 bin ton civarında. iPhone bataryalarının üretiminde kullanılan kobalta ihtiyacın artmasıyla beraber, bu yılki küresel talebin 110 bin tonu bulması bekleniyor.

Türk arama kurtarma ekibi, İran'a intikal için yola çıktı Rusya'dan Çin'e Moğolistan üzerinden petrol ve doğalgaz “Türkiye’de yapay zekâ konusunda marka oluşturacağız” Küresel ölümlerin %1’inin sebebi sıcak hava dalgaları Malatya'da tahliye kararı esnafı mağdur etti