Avrupa’nın ilk olimpiyatına sponsor oldu

Önümüzdeki 3 yılda Orta Asya’ya 250 milyon dolar yatırım yapmayı planlayan Coca Cola, ilki bu yıl Azerbaycan’da düzenlenecek olan Avrupa Olimpiyat Oyunları'na sponsor oldu

Abone ol

YENER KARADENİZ

BAKÜ - Coca Cola, bu yıl ilki Azerbaycan’ın Bakü kentinde düzenlenecek olan 2015 Avrupa Olimpiyat Oyunları’nın 7 ana sponsorundan biri oldu. Haziran’da açılışı yapılacak olan oyunlar için Azerbaycan Hükümeti, 950 milyon Manat (Yaklaşık 2.8 milyar TL) yatırım yaptı. Sponsorlıuk anlaşması imza töreni öncesi Türk basın mensupları ile bir araya gelen Coca Cola Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Bölümü Başkanı Galya Frayman Molinas, 129’uncu yılını dolduran Coca Cola’nın 200 ülkede faaliyet gösterdiğini anlattı. Bu ülkelerde 500 marka ve 3 bin 500 ürün ile hizmet verdiklerini dile getiren Molinas, yine bu markalardan 17’sinin her birinin perakende değerinin 1 milyar doları aştığını söyledi. Galya Frayman Molinas’ın verdiği bilgilere gore 200 ülkede 700 bin çalışanı ile faaliyette bulunan Coca Cola, dünyanın en büyük 10’uncu işvereni konumunda ve bu anlamda Birleşmiş Milletler’den daha fazla operasyonel. 

1928’den bu yana olimpiyatları destekliyor 

Galya Frayman Molinas’ın başında bulunduğu Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya’da şirket, 4 şişeleyici ortak ile çalışıyor ve bunlardan biri de Anadolu Grubu iştiraklerinden Coca Cola İçecek (CCİ). Dünyada ise 300 şişeleyici ile çalıştıklarını söyleyen Galya Frayman Molinas, CCİ’nin dünyada en büyük 5’inci ortakları olduğunu belirtti. Bu bölgede CCİ’nin 18 fabrika ile hizmet verdiğini dile getiren Molinas, “Bölgenin merkezi İstanbul’da. 160 milyon nüfusu olan bir bölgeye hizmet veriyoruz. Azerbaycan’da 20 yıldır bulunuyoruz. Coca Cola bir değer zinciri oluşturuyor ve sistem olarak yarattığımız her 1 TL ülke ekonomisine 6.8 TL olarak yansıyor. Sadece Azerbaycan’da 2 bin 500 çalışanımız var. 5 kategoride ülkede faaliyetteyiz ve lider konumdayız” dedi. Galya Frayman Molinas, 1928’den bu yana olimpiyatın da en büyük destekçilerinden biri olduklarını, bu yıl Bakü’de ilk kez düzenlenecek olan AB Olimpiyatlarına da sponsor olduklarını belirtti. 6 binden fazla atletin katılacağı olimpiyatların destekçisi olmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyleyen Molinas, “Oyunlara destek olmaktan mutluyuz. Azerbaycan daha önce Eurovison gibi büyük etkinliklere ev sahipliği yaptı. Bunun da altından kalkacaktır, biz de global organizasyonlara desteklerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu. 

250 milyon dolar yatırım yapacak 

Oyunlarin diğer sponsorlar ise Azerbaycan Havayolları, BP, Nar Mobile, P&G, SOCAR ve Tissot. Coca Cola’nın şişeleyici ortağı Coca Cola İçecek Orta Asya Bölge Direktörü Osman Kazdal da 1991’de bağımsızlığını ilan eden ülkede 1994’te fabrika kurarak faaliyete başladıklarını anlattı. Kazdal, ülkede 60 milyon ünite kasa yani 350 50 ülkeden 6 bin sporcu katılacak milyon litre kapasite ile 21 bin satış noktasına hizmet götürdüklerini söyleyerek, “Doğrudan yabancı yatırım olarak petrol sektörü hariç en büyük yabancı yatırımcıyız. 10 yılda 110 milyon dolar yatırım yaptık. 550 doğrudan istihdam sağlıyoruz. Dolaylı olarak bu rakam 2 bin 500’e ulaşıyor. Son 5 yılda yüzde 45 satış hacmi yakaladık” dedi. Osman Kazdal, Orta Asya’yı kapsayan bölgede önümüzdeki 3 yılda 250 milyon dolar yatırım yapacaklarını söyledi. Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Azad Rahimov sadece olimpiyat oyunları için 950 milyon manat (yaklaşık 2.8 milyar TL) yatırım gerçekleştirileceğini anlattı.

50 ülkeden 6 bin sporcu katılacak

Dört yılda bir düzenlenecek Avrupa Oyunları’nın ilkinin ev sahipliğini Bakü yapacak. Haziran ayında gerçekleştirilecek ve 17 gün sürecek Bakü 2015 Avrupa Oyunları’na, 50 ülkeden 6 binin üzerinde sporcu katılarak 19 spor dalında, 239 madalya için yarışacak. Coca-Cola Şirketi’nin ana sponsoru olduğu Bakü 2015 Avrupa Oyunları’nı 1 milyon kişinin izlemesi ve bine yakın basın mensubunun takip etmesi bekleniyor. Coca Cola, faaliyette bulunduğu diğer ülkelerde olduğu gibi Azerbaycan’da da çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürütüyor. Bunlar arasında yer alan Coca-Cola Kupası’na her yıl 200 bin çocuk katılıyor. Bir diğer program olan Aktif Aile, Sağlıklı Toplum Programı’na 50 bin kişi katıldı. Genç girişimciliği artırmak için oluşturulan “Youth Inc.” Programı’ kapsamında ise 2 bin kişiye eğitim verildi. Şirket, ‘Bir ağaç dik, hayata hediyeni ver’ Programıyla da 2020’ye kadar 100 bin ağaç dikilmesini sağlayacak.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek