BM: Etnik çatışmalar kontrolden çıkabilir

THY, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e bir yolcu uçağı daha gönderecek.

Abone ol

CENEVRE- BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisi Navi Pillay, Kırgızistan'daki şiddet olaylarının koordineli 5 saldırıyla başlayarak etnik çatışma biçimine dönüştüğünün göründüğünü belirterek, etnik şiddetin kontrolden çıkabileceği uyarısında bulundu.

Yüksek Temsilcinin sözcüsü Rupert Colville, Cenevre'de düzenlediği basın toplantısında, Pillay'ın Kırgızistan ile ilgili verileri, aralarında Oş ve Calalabad kentlerindeki BM görevlilerinin de bulunduğu görgü tanıklarından elde ettiğini kaydetti.

Colville, "Bu olanların kendiliğinden çıkan etnik çatışmalar olmadığına, bir dereceye kadar da yönlendirildiği, hedef alındığı ve iyi planlandığına dair dair güçlü belirtiler var" diye konuştu.

Bazı raporlara göre, olayların Oş kentinde silahlı ve kar maskeli adamlarca düzenlenen eş zamanlı 5 saldırıyla başladığını belirten Colville, biri suç örgütlerinin uğrak yeri olarak bilinen bir spor salonuna düzenlenen bu saldırıların, tepki başlatmak üzere provokasyon amaçlı gibi göründüğünü kaydetti.

Colville, başlangıçta etnik çatışmanın hedeflendiğini söylemenin yanlış olabileceğini, ancak olaylar etnik bir çizgiden ilerlemeye başlayınca tabii ki çok tehlikeli olan "dişe diş" tepkiler alınmaya ve açık bir bölünmeye gidileceğine işaret etti.

Sözcü, BM İnsan Hakları Yüksek Temsilcisinin bu noktada herhangi kişi ya da gruplara yönelik doğrudan suçlama yapma konumunda olmadığını belirterek, "En önemli nokta, şiddetin durması gerektiği ve durumun son derece tehlikeli olduğudur" dedi. Colville, etnik çatışmaların bir kez kontrolden çıkmaya başlaması durumunda dizginlenmesinin gerçekten çok çok zor hale geldiğine işaret etti.

Kırgızistan'ın güneyinde geçen perşembe gecesi başlayan şiddeti olaylarında en az 170 kişinin öldüğü ve Özbekistan'a geçen mülteci sayısının 100 bini bulabileceği bildiriliyor.

THY bir uçak daha gönderiyor

Türk Hava Yolları (THY),  Kırgızistan'ın güneyinde Kırgızlar ile Özbekler arasında yaşanan çatışmalar nedeniyle, Türk vatandaşlarının tahliyesi için Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e bugün bir yolcu uçağı daha gönderecek.

THY Basın Müşavirliği'nden alınan bilgiye göre, THY, Kırgızistan'daki çatışmalardan dolayı bu ülkenin Celalabad ve Oş kentlerinde bulunan Türk vatandaşlarının tahliyesi için Dışişleri Bakanlığı'nın isteği üzerine dün tahsis ettiği uçağın ardından, bugün bir uçak daha tahsis etti.

İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Kırgızistan'ın Başkenti Bişkek'e gönderilecek Boeing 737-800 tipi "Kırşehir" uçağı, Bişkek'e giderek bu ülkedeki Türk vatandaşlarını Türkiye'ye getirecek.

THY uçağının, yarın sabah saatlerinde İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelmesinin planlandığı bildirildi.

THY, dün tahsis ettiği yolcu uçağıyla bu sabah saatlerinde Kırgızistan'dan 151 Türk vatandaşını İstanbul'a getirmişti.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz