BM'de geçici üyelik seçimi başlıyor

Türkiye, BM Güvenlik Konseyi geçici üyelik seçimlerinde Batı Avrupa grubunda İzlanda ve Avusturya'ya karşı yarışacak

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Türkiye'nin Batı Avrupa grubunda İzlanda ve Avusturya'ya karşı yarışacağı BM Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyelik seçimlerinde Asya grubunda da mücadele İran ve Japonya arasında geçecek.

192 üyeli BM Genel Kurulunda bugün yapılacak seçimler öncesinde BM kulislerinde İzlanda'nın küresel mali krizin ardından ekonomisinin büyük zarar gördüğü için bir ölçüde şansını kaybettiği konuşuluyor. İzlanda'nın BM Daimi Temsilcisi Hjalmar Hannesson, ülkesinde yaşanan ekonomik zorlukların BMGK'ya girme şansını nasıl etkileyeceğini gerçekten bilmediğini belirterek ''Bu küresel bir kriz ve küresel bir sorun, biz küresel pazarda aktif bir oyuncuyuz'' demekle yetindi. Asya grubunda ise Japonya'ya karşı yarışacak İran'ın şansının pek fazla olmadığı konuşuluyor. Aslında BMGK'nın daimi üyesi olmaya çalışan Japonya ise daha önce Konsey'e 9 kez geçici dönemlerde seçilmiş güçlü bir BM üyesi. Afrika bölgesinde Uganda, Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ise Meksika bölgelerinin tek adayı olarak seçimlere girecek.

Asıl mücadele

Asıl mücadelenin Türkiye'nin yer aldığı Batı Avrupa grubunda yaşanması bekleniyor. Bu gruptan bu yılın sonunda Belçika ve İtalya ayrılıyor ve onların yerine 3 adaydan sadece 2'si seçilecek. Seçimlerde Konsey'de 2 yıl süreyle görev yapmak için toplam 5 geçici üye seçilecek. BMGK'nın daimi üyeleri (ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya) ise veto hakkına sahip oldukları için Konsey'de güçlü bir role sahipler. Konsey'in diğer 5 geçici üyesi ise (Libya, Burkina Faso, Kosta Rika, Vietnam ve Hırvatistan) bir yıl daha görevlerine devam edecekler. 2009-2010 BM Güvenlik Konseyi geçici üyelerin seçimi için 192 üyeli BM Genel Kurulunda oylama TSİ 17.00'de başlayacak, Türkiye'nin seçilmek için Genel Kurul'daki oylamaya katılanların üçte ikisinin oyunu alması gerekiyor.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz