BMGK Kuzey Kore'ye yaptırımları ağırlaştıracak

BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye yaptırımların ağırlaştırılmasına dair karar tasarısını oylamaya sunması bekleniyor.

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye yaptırımların ağırlaştırılmasını içeren yeni karar tasarısı metnini bu hafta sonuna kadar oylamaya sunması bekleniyor.

BMGK'nin dönem başkanı Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin başkanlığında yapılan basına kapalı danışma toplantısı sona erdi. Toplantıda BMGK'nın 5 daimi üyesi (ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya) ile Japonya ve Güney Kore tarafından hazırlanan karar tasarısı metni BGMK'nın diğer üyelerine sunuldu.

Büyükelçi İlkin toplantının ardından BM'de basına yaptığı açıklamada, ABD tarafından BMGK başkanlığına karar tasarısı metninin sunulduğunu, şimdi BMGK'nın diğer üyelerinin metni başkentlerine göndereceklerini ve metin üzerinde ülkelerin nasıl bir tutum alacaklarına karar vereceklerini belirtti.

İlkin, şu aşamada karar tasarısı metni üzerinde yorum yapamayacağını belirterek metnin Kuzey Kore'nin son dönemdeki hareketlerine karşı "sağlam bir yanıt olduğunu," bu ülkeye karşı yaptırımların etkin bir şekilde uygulanmasını ve yaptırımların daha da ağırlaştırılmasını öngördüğünü belirtti.

İlkin daha sonra verdiği bilgide yedi ülkenin bugün kendi aralarında metin üzerinde mutabık kalmaların ardından metni BMGK'nın diğer üyelerine sunduklarını belirtti. İlkin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu BMGK'nın diğer üyelerinin metni inceleyeceğini belirterek şöyle konuştu:

"Şimdi bizler bu metinleri inceleyeceğiz, tabii başkentlerimizle paylaşacağız, başkentlerden aldığımız talimat çerçevesinde, eğer başkentler uygun görürse bunu bu hafta sonuna kadar, muhtemelen Cuma günü oylamaya koyacağız."

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı