Çin'in kredi büyümelerinde beklenmedik artış

Çin'de bankaların kredi büyümesi Nisan'da beklenmedik artış göstererek, 159.4 milyar dolar oldu.

Abone ol

Çin'de bankaların verdikleri krediler Nisan ayında bir önceki aya kıyaslandığında beklenmedik bir artış kaydederek, artan borçluluk oranlarının getirdiği tehlikeler ile mücadele etmeye çalışan devlet kurumlarının önündeki zorluklara dikkat çekti.

Çin Merkez Bankası (PBOC), borçlanma kaynaklı riskleri azaltmak için kısa vadeli faiz oranlarını bir süredir yükselterek hızlı kredi büyümesinin önüne geçmeye çalışıyor. Ancak bunu yaparken kredilerdeki artıştan destek bulan ekonomik büyümeyi de tehlikeye sokmamaya gayret ediyor.  

Merkez bankası diğer taraftan da bankaların bilanço dışında tuttukları, gölge bankacılık olarak adlandırılan kredileri de yakın takibe aldı. Ülkedeki düzenleyici kurumlar riskli kredilerin artmasını önlemek için daha çok varlık yönetim ürünlerinden oluşan gölge bankacılık işlemlerinin denetimini sıkılaştırdı.

Çin bankalarının Nisan ayında verdikleri yeni krediler 1.1 trilyon yuana, yani 159.4 milyar dolara yükseldi. Uzmanlar Mart ayında 1.02 trilyon yuan olan yeni kredi miktarının, Nisan ayında 714 milyar yuana gerileyeceğini tahmin ediyorlardı.

Çin bankaları, hükümetin ekonomik büyüme hedeflerini yakalamak için kredi kullanımını özendirmesi sonucu geçen yıl 12.65 trilyon yuan ile rekor tutarda kredi verdi.

Kredilerde ve dolayısıyla borçluluktaki bu keskin artış finans sisteminde bir sorun çıkabileceği endişesini kuvvetlendirirken, yetkililer borçluluktaki artışı bu yıl kontrol altına alacaklarını belirtmişlerdi.

Fenerbahçe, Beşiktaş'ı 2-1'le geçti Buse Naz Çakıroğlu Avrupa şampiyonu! Çin sanayisinde kârlar azaldı İYİ Parti'de Tolga Akalın adaylıktan çekildi İstanbullular dikkat! Valilik duyurdu: Yarın bu yollar kapalı