Davutoğlu, BM'de Afganistan'ı anlattı

Davutoğlu BMGK'da düzenlenen Afganistan konulu toplantıya katılarak Türkiye'nin görüşlerini anlattı

Abone ol

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin gelecek yıl BM Güvenlik Konseyinde (BMGK) Afganistan konusunda "öncü ülke" olacağını bildirdi ve Türkiye'nin tarihindeki en kapsamlı yardım programını Afganistan'da uyguladığını söyledi.

Davutoğlu BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) ABD dönem başkanlığında düzenlenen Afganistan konulu toplantısına katılarak Türkiye'nin konuyla ilgili görüşlerini anlattı.

Ahmet Davutoğlu konuşmasında BM'nin Afganistan özel temsilcisi Kai Eide'ye Konsey'e Afganistan'daki gelişmeler konusunda verdiği brifing dolayısıyla teşekkür etti.

Afganistan'da seçim sonuçları beklenirken bu ülkenin canlı bir demokrasi yolundaki yolculuğuna devam ettiğini ve uluslararası toplumun da kendisine güçlü destek vermesi gerektiğini belirten Davutoğlu, Afganistan'da "kalpleri ve akılları kazanmanın gerektiğini ve Afganistan'da 5 yıl görev yapacak yeni devlet başkanına verecekleri mesajın "tüm Afgan halkını kucaklaması ve ulusal uzlaşma için cesurca çalışmasını sağlamak" olduğunu belirtti. Davutoğlu bu kapsamda uluslararası toplumun Afganistan'a yardım ve işbirliği elini uzatması gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye'nin gelecek yıl BM Güvenlik Konseyinde Afganistan konusunda "öncü ülke" olacağını bildiren Davutoğlu, Türkiye'nin bu bölgeye yabancı olmadığını, Türkler'in Afgan halkının tarihi dostu olduğunu ve her zaman Afganistan'a destek verdiğini belirtti.

Türkiye'nin tarihindeki en kapsamlı yardım programını Afganistan'da uyguladığını bildiren Davutoğlu, "Afganistan'da yeniden yapılanmayı destekleme yönündeki yoğun çalışmalarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu.

Davutoğlu Afganistan'da 4 ayaklı bir yaklaşımın önemli olduğunu belirterek, öncelikle ülkede güçlü bir ekonomik yeniden yapılanma planının başlatılması gerektiğini, ikinci olarak Afganistan'da etkili ve kendine yeten bir ordu ve polisin hızla yaratılması gerektiğini, üçüncü olarak uluslararası toplumun Afganistan'da hükümetin liderliğinde herkesi kapsayan bir ulusal uzlaşma sürecinin oluşturulmasını cesaretlendirmesi ve son olarak da ülkede demokrasi ve modern eğitimin sağlanması için elverişli bir ortamın yaratılması gerektiğini belirtti.

Ahmet Davutoğlu konuşmasında Türkiye'nin Afganistan'da "güvenlik, iyi yönetim, sosyal ve ekonomik kalkınma, insan hakları ve uyuşturucuyla mücadele" konularını içeren kapsamlı bir stratejiye verdiği önemi de vurguladı ve bu hususların BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un son Afganistan raporunda da yer aldığını belirtti.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak