Dünyada Fed kararları böyle yankı buldu

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası açıklamaları dünya basınında geniş yer buldu.

Abone ol

Piyasaların odak noktasındaki Fed'in açıklamaları dış basının da ilk sırasında yer aldı. 

Wall Street Journal’da yer alan habere göre yatırımcılar haftalarca ‘sabırlı’ kelimesine odaklandı. Ancak piyasaların dikkatini çeken ve finansal piyasalara son yılların en büyük coşkusunu yaşatan Fed açıklamalarının kombinasyonu oldu. 

"Fed'in Sabrı taştı"

The Economist web sitesinde Fed'in sabrının taştığını yazdı. 

Fed'in terminolojisinde 'sabırlı' ifadesinin  faiz artırımını iki toplantı öteleme anlamına geldiğini belirten Economist,'sabırlı' ifadesinin kaldırılmasıyla birlikle kuvvetle ihtimal Haziran'da bir faiz artırımı gelebilir denildi.

"Faiz artırımı beklenenden daha ileri bir tarihte olabilir"

Wall Street Journal haberinde şöyle denildi: "Fed beklendiği gibi sabırlı kelimesini bıraktı. Böylece Haziran'dan itibaren faiz artırımlarını düşünebileceğine yeşil ışık yaktı. Ancak Amerikan ekonomisine yönelik beklentilerin düşürülmesi, birden bire ilk faiz artırımının beklenenden daha ileri bir tarihte yapılacağı beklentisini doğurdu. 

"Fed herkesi ofsayta düşürdü"

Fed sonrası dolar euroya karşı son altı yılın en sert düşüşünü yaşarken, ABD tahvil faizlerinde keskin düşüş oldu. Brokerlik firması ED&F’ten Tom Di Galoma, Fed'in herkesi ofsayta düşürdüğünü söyledi." 

‘Fed 10 yılın ardından ilk faiz artırımı için kapıyı araladı"  

İngiliz Financial Times gazetesi ise ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımı için kendisini özgür bıraktığını ancak tetiği çekmeyeceğinin işareti verdiğini yazdı. Gazetenin haberine göre Fed sabırlı ifadesini bırakırken, faizi son 10 yılda ilk kez artırma konusunda açık kapı bıraktı. Ancak faiz artırım sürecine yönelik tahminlerini keskin biçimde düşürerek piyasaları hazırlıksız yakaladı. Fed sıkılaştırma politikasını son derece büyük bir dikkatle yürütecek. Fed'in yeni sinyalleri, dolarda yaşanan yükselişin ABD’nin ihracatını olumsuz etkilediği ve ABD'de enflasyonu düşürdüğü bir ortamda geldi.  

BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı Çay simit hesabı açlık sınırına yaklaşıyor Türkiye Sigorta 3 milyar 527 milyon lira net kar elde etti