Düşman savaş gemileri Marmara'da

Rusya'nın Karadeniz'e çağırdığı iki savaş gemisi İstanbul Boğazı'nı geçerek Karadeniz'e bağlandı. Ukrayna'ya ait bir savaş gemisi de Karadeniz'e gitmek üzere Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Abone ol

İSTANBUL - Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan ve savaş boyutuna ulaşmasından endişe edilen gerginlik iyice tırmanıyor. Rusya, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Akdeniz'de görevlendirdiği iki savaş gemisini Kırım'daki gelişmelerin ardından Karadeniz'e çağırdı. Bu çağrı üzerine Rusya'ya ait iki savaş gemisi Karadeniz'e gitmek üzere İstanbul Boğazı'ndan geçti.

Ege Denizi yönünden gelip Marmara Denizi'nden ilerleyen 150 borda numaralı "Saratov" ile 156 borda numaralı "Yamal" isimli Rus Donanması'nın gemileri, saat 07.30'da İstanbul Boğazı'na geldi ve Karadeniz'e geçişi sağladı. Gemilerin geçişi sırasında sahil güvenlik botlarının refakat etmediği görüldü.

Ukrayna gemileri de Çanakkale Boğazı'ndan geçti

Ukrayna donanmasına ait "Hetman Sahaidachny" adlı bir gemi de Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yaparak Karadeniz istikametine doğru ilerlemeye başladı.

Alınan bilgiye göre, Ege Denizi yönünden Çanakkale Boğazı'na giriş yapan askeri gemi halen Marmara Denizi'nde seyir halinde. Sahil Güvenlik'e ait gemi ve botun refakat ettiği geminin gideceği liman hakkında ise bilgi verilmedi.

'Komutanlar direnecek'

Bu arada Karadeniz'deki Ukrayna savaş gemilerinin komutanları ile telefon görüşmesi yaptığı bildiren Ukrayna Devlet Başkan Vekili ve Meclis Başkanı Aleksandr Turçinov, komutanların, Rus askerlerine sonuna kadar direneceklerini dile getirdiğini söyledi.

Turçinov, dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında, Kırım'daki gerginliğin sürdüğünü belirterek "Uluslararası kamuoyunun tutumuna rağmen, Kırım'daki Rus askerlerinin sayısı artmaya devam ediyor" dedi. Turçinov, bugün (dün) Kırım'daki Ukrayna silahlı kuvvetler yöneticileriyle telefon görüşmesi yaptığını, "Komutanların, Ukrayna ordusunun moralinin yüksek olduğunu ve Rus askerlerine teslim olmayı düşünmediklerini" ifade ettiklerini aktardı. Turçinov, Ukrayna asker ve subaylarının vatani görevlerini cesaretle yerine getirdiğini, Rusların "teslim olun" uyarılarına uymayan komutanların gemilerini sonuna kadar korumakta kararlı olduklarını vurguladı.

Ukrayna'nın uluslararası kamuoyundan sadece moral desteği değil somut destek de beklediğini anlatan Turçinov, Rusya yönetimine, Ukrayna'ya karşı şiddet girişimini durdurma çağrısı yaparak bunun hukuki sonuçlar doğuracağı uyarısında bulundu.

Ukrayna televizyonuna açıklamalarda bulunan Ukrayna Savunma Bakanı İgor Tenyuh da 5 bin 500 bin Rus askerinin Ukrayna'da konuşlandırılmasının ardından, ülkedeki Rus askeri sayısının 16 bine ulaştığını, bunun taraflar arasında daha önce imzalanan anlaşmaları ihlal ettiğini bildirdi.

ABD'den tehdit gibi açıklama

[PAGE]

ABD'den tehdit gibi açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna donanmasına yönelik herhangi bir Rus tehdidinin bölgede gerginliği tehlikeli biçimde tırmandıracağı uyarısında bulundu.

Bakanlık Sözcüsü Jen Psaki, Washington'daki olumsuz hava koşulları nedeniyle telekonferans yoluyla düzenlediği günlük basın brifinginde bir gazetecinin, "Rus filosunun Kırım'daki Ukrayna güçlerine teslim olmaları, aksi takdirde güç kullanılacağı yönünde ültimatom verdiği" haberleriyle ilgili bir sorusunu da yanıtladı.

Rusya'nın gerçekten böyle bir tehditte bulunduğuna dair bağımsız bir bilgiye sahip olmadığını ifade eden Psaki, "Ancak tabii ki Ukrayna ordusuna karşı güç kullanma tehditlerine dair haberler, eğer doğruysa bizim görüşümüze göre durumun gerginliğini tehlikeli biçimde artıracaktır ve bundan da direkt Rusya'yı sorumlu tutarız" dedi.

Ukrayna basınındaki bazı haberlerde, Rusya'nın Karadeniz Donanma Komutanı Aleksandr Vikto'nun, Ukraynalı askerlere yarın sabah 05.00'e kadar teslim olmaları konusunda ültimatom verdiği iddia edilmişti. Ancak Rus medyasında yer alan haberlere göre, bu iddia daha sonra Rusya tarafından yalanlanmıştı.

Rusya: Müdahil değiliz

Rusya Dışişleri Bakanlığından, Kırım'daki Rus Karadeniz Donanması'nın, Ukrayna'daki siyasi olaylara müdahil olmadığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen'in, Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Sözleşmesi'ne aykırı hareket ettiğini belirterek bu ülkeden Ukrayna'daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermesini istediği" yönündeki açıklaması değerlendirildi.

Açıklamada, "Kırım topraklarında bulunan Karadeniz Deniz Filosu, Ukrayna'nın iç siyasetindeki olaylara müdahil olmuyor. Oradaki birliklerin görevi: filonun güvenliğini sağlamak ve yurttaşlarımıza gelecek olası saldırılara engel olmaktır" ifadesine yer verildi.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, "Bugün Rusya'nın Ukrayna'da yaptığı, BM Sözleşmesi'nin ilkelerini ihlal ediyor. Avrupa'da barış ve güvenliği tehdit ediyor. Rusya, Ukrayna'daki askeri aktivitelerine ve tehditlerine son vermeli" demişti.

'Rusya'nın önlemleri meşru'

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Kremlin yönetiminin Kırım halkının can güvenliğinin sağlanması için alınan önlemlerin "meşru" olduğunu öne sürdü.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, "Bizim suçumuz olmadan gelişen bu durumda, Ukrayna'nın güneydoğu bölgelerinde ve Kırım'da yaşayan halkın can güvenliği konusunda tehditlerin oluştuğu bir ortamda, Rusya'nın aldığı önlemler yasal ve yeterlidir" denildi.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı