Filipinleri vuran tayfun zayıflıyor

Üç kişinin ölümüne neden olan Hagupit tayfunu zayıflıyor

Abone ol

MANİLA - Filipinlerde üç kişinin ölümüne neden olan Hagupit tayfunu zayıflayarak batı kıyılarına doğru ilerliyor.

Fırtına nedeniyle toprak kayması yaşanan bölgede, tayfunun etkisinin daha yıkıcı olacağı ön görülüyordu.

Tayfun nedeniyle yaklaşık bir milyon kişi evlerini terk etti. Bölgeden bildiren muhabirler, Hagupit tayfununun geçen yıl binlerce kişinin ölümüne neden olan Haiyan tayfunundan daha zayıf olduğunu aktarıyor.

Geçen yıl da hasar gören Tacloban kentinde bu yıl da çatılar uçtu, sokakları sel bastı.

Tacloban'dan AP haber ajansına telefonda bilgi veren bölge sakini Rhea Estuna, "Yollarda ceset yoktu, büyük enkazlar olmadı. Tanrı'ya şükür, bu tayfun diğeri gibi şiddetli değildi" dedi.

Kuzeybatı'daki Masbate kentinde tayfunun hızı Pazar günü yerel saatle sabah 4'te 170 km'yi buldu. Tayfun, Cumartesi günü ise saatte 250 km hızla kıyıya ulaştı.

Filipinli yetkililer, geçen yıla kıyasla bu yıl tayfuna karşı daha iyi hazırlandıklarını ve Filipinler tarihinin en geniş kapsamlı tahliyesinin yapıldığını söyledi.

Albay vilayeti yetkilisi Joey Salceda, BBC'ye yaptığı açıklamada bölgede ölü ya da yaralı olmadığını, yalnızca küçük çaplı hasar meydana geldiğini belirtti.

Tahliyelere erken başlandı

Salceda, fırtına tehdidinin Kasım ayı sonunda öngörüldüğünü ve yetkililerin risk altındaki nüfusun belirlenmesi, iki gün öncesinden de tahliyeleri ile gıda temini için yeterli zamanları olduğunu ifade etti.

Bölge halkı arasında Ruby tayfunu olarak da bilinen Hagupit, Filipinlerin doğu kıyısındaki kentlerde ise ciddi hasara neden oldu.

Toprak kaymasının yaşandığı Dolores kenti belediye başkanı, evlerin yüzde 80'inin yıkıldığını söyledi. Üzerine ağaç düşen bir Filipinlinin de öldüğü haberi geldi.

Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı