G-20, krizi çözmek için birlikte çalışacak

IMF ve Dünya Bankası'nda reform yapılacak, muhasebe kayıtları tamamen şeffaf olacak

Abone ol

WASHINGTON - Washington'da yapılan G-20 zirvesinde dünya liderleri ev sahibi ABD ile dünya mali krizinin aşılması için etkin biçimde birlikte çalışma kararı aldı.

Ajansların belirttiğine göre, zirvenin sonuç bildirisinde Türkiye'nin de bulunduğu G-20 liderleri, IMF ve Dünya Bankası'nda reform yapılması için anlaştı.

Zirvede konuşan ABD Başkanı George Bush, ''Şimdiye dek gereken önlemler alınmamış olsaydı 1929-1930'un Büyük Bunalımı'ndan beter mali krize dünya girebilirdi'' dedi.

Bush, ''serbest pazar ekonomisinin dışında kesin çözüm yolu yok'' mesajını da verdi.

G-20 liderleri dünya mali krizinin aşılması için 6 yol belirledi:

* - Mali sistemi reformdan geçirmek ve kalkınmayı sağlamakta karar alındı.

* - Eylem planında mali sisteme güveni yeniden tesis edebilmek amacıyla 31 mart 2009'a kadar öncelikle alınması gereken tedbirler sıralandı.

* - Liderler maliye bakanlarından 5 hususta öneri paketleri hazırlamalarını istediler.

* - Buna göre bankalar, muhasebe kayıtlarını tam şeffaf ve uyumlu hale getirmeli.

* -Piyasaları güçlendirirken, sistemle ilgili risklerin azaltılması ve şirketlerin yöneticilerinin maaşlarının gözden geçirilmesi konularında maliye bakanları görevlendirilecek.

* - IMF ve dünya bankası işleyişi hızlandırılarak görev alanları genişletilecek. Kalkınmakta olan ülkelerin İMF ve Dünya Bankası'nda görevleri daha geniş biçimde uygulama alanına geçirilecek.

Apple'ın yeni ürünleri görücüye çıkıyor Ünlü aktör hayatını kaybetti Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan 'Balkan göçmenleri' açıklaması Eda Nur Gezer soruşturmasında bir kişi tutuklandı Cem Garipoğlu'nun son görüntüleri ortaya çıktı!