G-20 Zirvesi'nin ilk oturumu başladı

Erdoğan, G-20 Liderler zirvesinin ilk oturumuna katıldı

Abone ol

PİTTSBURGH - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, G-20 Liderler zirvesinin ilk oturumuna katıldı.

ABD'nin Pittsburgh kentinde yapılan G-20 Liderler zirvesinde ABD Başkanı Barrack Obama'nın Genel Kurulun açılışında yaptığı konuşmanın ardından, liderler zirvenin ilk oturumuna geçtiler.

Başbakan Erdoğan, oturum öncesinde bazı liderlerle ayak üstü sohbet ederken, kendisine Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de eşlik ediyor.

Toplantı 2 gün sürecek

Pittsburgh'de 2 gün sürecek olan ve küresel ekonominin ele alınacağı G-20 liderleri toplantısına, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katılıyor.

Konuşma ve tartışmaların yapılacağı salonlarda 13 ayrı dilde eşzamanlı çeviri yapılacağı bildirilirken, katılımcıların kullanacağı kulaklıklarda 13. dil olarak Türkçe'nin yer alması dikkati çekiyor.

Yaklaşık 10 uluslararası sivil toplum kuruluşunun da temsil edileceği zirve için hazırlanan basın merkezinin zirvenin yapılacağı Lawrence Konferans Merkezi'nden ayrı bir binada kurulması gazeteciler açısından ciddi bir güçlük oluşturacak. Lawrence binasından ayrılan bir gazetecinin yeniden geri dönmesi, alınan olağanüstü güvenlik önlemleri ve kontroller nedeniyle saatlerce sürebilecek.

Katılımcılara ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama tarafından tarihsel özelliği de bulunan porselen çay seti ile bir kavanoz Beyaz Saray "üretimi" bal gibi hediyeler verilecek.

Finans krizinin çıkışının nedeni olarak görülen küresel ekonomideki dengesizliklerin düzeltilmesinin yollarının değerlendirileceği zirvede, bunun başarılamaması halinde dünyanın, kabul edilemeyecek kadar düşük seviyelerde bir büyüme oranıyla karşı karşıya kalacağının vurgulanacağı bir metnin oluşacağına işaret ediliyor.

19 kişi gözaltına alındı

G-20 Zirvesi öncesi yapılan gösteride, 19 kişi gözaltına alındı. Yaklaşık 1000 kişinin katıldığı izinsiz protesto gösterisine polis biber gazı ve gözyaşartıcı gazla müdahale ederken, Pittsburgh Belediye Başkanı Luka Ravenstahl, gösteri sırasında maddi zarar meydana gelmemesi için çaba harcandığını ve bunda başarılı olduklarını söyledi.

Bu arada zirvenin yapılacağı kentte, geniş güvenlik önlemlerinin yanı sıra dünyanın pek çok ülkesinden gelen protestocular da dikkat çekiyor.

Şehirde resmi kurumların tatil ilan edildiği bildirildi.

Öte yandan, kent sokaklarının bazı bölümlerine zirveye katılan ülkeleri sembolize eden afişleri yan yana asılırken, Türkiye afişinde Yunus Emre figürünün yer aldığı görüldü.

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak