Gauck mecliste yemin etti

Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı meclisteki yemin konuşmasında ülkede yaşayan göçmenler ve Müslümanlara dikkat çekerek, tüm insanların onurunun korunmasını istediğini hatırlattı.

Abone ol

BERLİN - Almanya'nın yeni Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, toplum içinde Almanlarla yabancıların birlikte yaşamında korku ve endişelere yer verilmemesi gerektiğini söyledi. Hafta başında göreve başlayan Gauck, bugün Federal Mecliste (Bundestag) yemin etti.

Mecliste düzenlenen yemin törenine, milletvekilleri, Federal Eyalet Temsilciler Meclisi (Bundesrat) üyeleri, görevinden ayrılan cumhurbaşkanı Christian Wulff ile eşi Bettina Wulff, eski cumhurbaşkanları Horst köhler, Roman Herzog ve Richard von Weizsaecker ve eşleri, ayrıca Başbakan Angela Merkel ile kabine üyeleri katıldı. Gauck, yemin ettikten sonra yaptığı konuşmasında, Almanya'da yaşayan göçmenler ve Müslümanlarla birlikte gittikçe değişen toplum yapısına dikkati çekerek, Alman Anayasasının, hangi dinden ya da kültürden gelirse gelsin, tüm insanların onurunun korunmasını istediğini hatırlattı.

Medyada yer alan haberlerle vatandaşların birçok konuda endişelendiğini, bu endişeleri anlayabildiğini, ancak endişelerin insanların cesaretini kırdığı için insanları motive etmeye çalışacağını belirten Gauck, "Birlikte yaşamda korku ve endişelere yer verilmemeli. Sayın Wulff bu konuda söylediklerinizi her zaman yüreğimde taşıyacağım" şeklinde konuştu. Almanya'nın kendi nesli için Hristiyan ve Yahudi geleneklere sahip bir ülke olarak görüldüğünü, torunları için ise çoktan sınırları aşan bir yaşam gerçeği haline geldiğini ifade eden Gauck, politikacıların yanı sıra vatandaşların toplum içindeki çabalarının da önemli olduğunu söyledi.

Özgürlüğün ve demokrasinin korunması için aşırı sağcılara ve teröristlere karşı mücadele edilmesi gereğine vurgu yapan Gauck, "Bu ülkede aşırı sağcılara ve teröristlere karşı mücadele edebilecek yeteri kadar demokrat var" dedi. Aşırı sağcıların nefretinin, kendilerini bu mücadelede daha da motive ettiğini, aşırı sağcıların bir zaman sonra geçmişte kalacağını, ancak demokrasinin her zaman var olacağını ifade eden Gauck, ülkesinde gericiliğe de izin vermeyeceklerini, "dinci teröristlerin özgürlük trenini geciktirebileceğini, ancak hiçbir zaman durduramayacağını" söyledi.

 Almanya'da 2. Dünya Savaşından sonra yaşanan "ekonomik mucize" dönemindeki en önemli kazanımın buzdolapları ya da çamaşır makineleri olmadığını, Almanya'nın bölünmüş olduğu dönemde de büyük bir demokrasi ve özgürlük mücadelesi verilmiş olduğunu kaydeden Gauck, "Ben ülkemi demokrasi mucizesi olarak görüyorum" diye konuştu. Vatandaşlardan da politikacıları sürekli bir şekilde eleştirmemelerini isteyen Gauck, bugün sahip oldukları toplum düzenine politikacıların çabaları sayesinde gelindiğine dikkati çekti.

Toplum içinde ortak etik değerlere göre özgürlük ve dayanışma içinde yaşanılması gerektiğini belirten Gauck, Almanya'da herkesin, kendisini evindeymiş gibi rahat hissedebilmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Meclis Başkanı Norbert Lammert de yemin töreninden önce yaptığı konuşmasında, Gauck'un, eski Doğu Almanya'da (DDR) yaşamış olan ilk Alman cumhurbaşkanı olduğuna işaret ederek, bu nedenle Gauck'un, özgürlüğün olmadığı bir ülkede yaşamanın ne olduğunu ve özgürlüğün gücünü iyi bilen bir insan olduğunu söyledi.

İnsanların, cumhurbaşkanı makamına güven duymaya ihtiyacı olduğunu kaydeden Lammert, "Sayın Gauck, siz de bu güvene sahipsiniz" dedi. Bundesrat'ın dönem başkanlığını yürüten ve bir süre cumhurbaşkanlığı görevini vekaleten sürdüren Bavyera Eyaleti Başbakanı Horst Seehofer de konuşmasında, görevinden ayrılan eski cumhurbaşkanı Wulff'un çabalarını takdir ederek, Wulff'un her zaman Almanya'da yaşayan insanların birlik içinde olması ve entegrasyon için çaba harcadığını, böylece Almanya'nın dünyaya açık bir ülke olmasına katkı sağladığını belirtti.

Wulff'un eşi Bettina Wulff'un da dünyadaki tüm insanların sempatisini kazandığını ifade eden Seehofer ayrıca, özgürlük olmadan bir devletin düşünülemeyeceğini, yeni cumhurbaşkanı Gauck'un da özgürlüğün gücü için çaba harcadığını kaydetti. Yemin töreni Alman milli marşının söylenmesiyle sona erdi.

(AA)
 

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak