Hollanda'dan Türk işadamlarına 'kolay vize'

Hollanda ile işbirliğini belgeleyen işadamı, 'Turuncu Halı'dan yararlanabilecek

Abone ol

ANKARA - Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk, ülkelerine vize için başvuran Türk işadamlarının işlemlerinin 'turuncu halı' uygulaması adı altında ayrıcalıklı bir muameleyle çabuklaştırılıp kolaylaştırılacağını söyledi.

Hollanda Dış Ticaret Bakanı Frank Heemskerk, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'in Dış Ticaret Müsteşarlığı'nda (DTM) ziyaret etti.

Ziyaret sırasında Hollanda'nın Türk işadamlarına vize kolaylığı sağlamak amacıyla yeni bir uygulama başlattığını belirten Heemskerk, bu uygulamaya ilişkin bir sertifikayı da Tüzmen'e verdi. Söz konusu uygulamanın "turuncu halı" adı altında gerçekleştirileceğini belirten Heemskerk, "Bu uygulama, işadamları ve iş yapan kişiler için bir hizmet. Çünkü başka şeyleri yapmadan önce insanların birbirlerini görmeleri, beraberce eğlenebilmeleri, gülebilmeleri için biraraya gelmeleri gerekiyor. Bu güvenin sağlanabilmesi için de Türk işadamlarının Hollanda'ya erişimlerinin çok daha kolaylaştırılması için bu uygulamayı başlatıyoruz" dedi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2007 yılında 4,1 milyar euro olduğunu, bu yılın ilk 9 ayında ise yüzde 11 artışla 3,3 milyar euro'ya ulaştığını kaydetti. Türkiye'de 1700 işadamı ve 18,3 milyar dolarlık yatırım turarıyla Hollanda'nın en fazla yatırımı gerçekleştirdiğini belirten Tüzmen, 125 Türk işadamının da Hollanda da 4 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını anlattı.

Görüşme sırasında iki bakan arasında toplantı sonuç protokolü imzalanırken, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker ile Royal Haskoning Ekonomi ve Su Müdürü Frederik Mabessone arasında da Kralkızı-Dicle P3 Pompaj Sulaması 1. ve 2. Kısım İnşaatı Uygulama Projesi Yapım İşi'ne ilişkin anlaşma imzalandı.

Hollanda ile işbirliğini belgeleyene 'hızlı vize'

Öte yandan Holllanda hükümeti tarafından Türk işadamlarına uygulanacak vize kolaylığından, başta Hollanda kaynaklı kuruluş ya da şirketlerin şubeleri, Hollanda'daki bir kuruluş ya da şirketin kurucuları, Hollanda kaynaklı bir kuruluş ya da şirketetle en az 2 yıl süreyle işbirliği anlaşması olan Türk kuruluş ya da şirketleri, Hollanda kaynaklı kuruluş ya da şirketlerle son 2 yıl içinde gerçekleştirilen işbirliğini belgeleyen Türk kuruluş ya da şirketleri yararlanacak.

Bu özelliklere sahip kuruluş ve şirketler, Hollanda'ya yolculuk yapacak personeli için Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği ya da İstanbul'daki Hollanda Başkonsolosluğu'na kayıt yaptıracaklar.

Hollandaya sık giden kişilerin, büyükelçilik ya da konsolosluğa şahsen başvurmaları gerekmeyecek. Vize başvurusu sırasında daha az belge istenecek ve gerekli belgeler bir kurye ya da posta görevlisi aracılığıyla da iletilebilecek.

Hollanda'ya sık giden kişilere, 5 yıla kadar uzun süreli ve çok girişli vize verilebilecek.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı