İran'ı nükleer bombadan vazgeçirmek zor

Amerikan Ulusal İstihbarat, İran hükümetinde birçok kişinin ulusal güvenlikle nükleer silah arasında bağ kurduklarını belirtti

Abone ol

WASHINGTON - Amerikan Ulusal İstihbarat Başkanı Dennis Blair, İran'ı nükleer programdan vazgeçirmenin "zor olacağını" söyledi.

Senato komisyonunda söz alan Blair, "Diplomatik yollardan Tahran'ı ikna etmek kolay değil. İran, uluslararası sıkı denetim ve baskı karşısında pes edebilir" dedi.

"İranlı yöneticileri nükleer silah üretmekten vazgeçmeye ikna etmenin zor olacağını düşünüyoruz" diyen Blair, "Çünkü İran hükümetinde birçokları ulusal güvenlikle nükleer silah arasında bağ kuruyor ve İran, yıllardır bu alanda çaba sarf ediyor" ifadesini kullandı.

İran'ın henüz atom bombasına sahip olmadığını düşündüklerini de belirten istihbarat başkanı, İranlıların  nükleer silah yapımı için gereken materyali yurt dışından elde etme veya üretme konusundaki zorlukları yakında aşabileceklerini anlattı.

Blair'e göre, İran atom bombası yapımı için gereken zenginleştirilmiş yeterince uranyum üretme kapasitesine 2015'e kadar sahip olabilecek. Batılılar İran'ın nükleer programının askeri amaç taşıdığına inanıyor, Tahran ise programının sivil amaçlı olduğunu söylüyor.

Binance'in eski CEO'suna 4 ay hapis cezası Eksun Gıda'dan 413 milyon liralık net kar Işıkhan: İş sağlığı ve güvenliği reformunu kararlılıkla uygulayacağız Korhan Berzeg'e ilişkin arama çalışmaları sonlandırıldı Doğal gazda mayıs tarifesinde değişikliğe gidilmedi