Japonya'da enflasyon 4 ayda ilk kez arttı

Japonya'da tüketici fiyatları kasım ayında yüzde 0.1 ile son dört ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti.

Abone ol

dunya.com /Ajanslar

Japonya'da tüketici fiyatları kasım ayında artış gösterdi, ancak henahalkı harcamaları Japon hükümeti ve BOJ'un enflasyonu ve tüketici harcamalarını ateşlemekte zorluklarla karşı karşıya olmaya devam ettiğini ortaya koydu.

Kasım ayında taze gıda hariç olarak hesaplanan çekirdek TÜFE 5 aydan bu yana ilk kez artış gösterdi. Kasım ayında çekirdet TÜFE geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,1 arttı. Beklentiler ise fiyatların değişmeyeceği yönündeydi. 

Kasım ayında TÜFE ise bir önceki aya göre yüzde 0,3 düşüş göstergese de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,3 arttı. Enerji ve taze gıda hariç hesaplanan çekirdek-çekirdek TÜFE ise Kasım ayında yıllık bazda yüzde 0,9 yükseldi.  

Kasım ayında hanehalkı harcamaları ise geçen yılın aynı dönemine geriledi. Son 3 aydır gerileyen hanehalkı harcamalarında Kasım ayında düşüş yüzde 2,9 oldu. Ekonomistler ise yüzde 2,3 düşüş bekliyorlardı. 

"Enflasyon hedefine doğru ilerleme var"

Japonya Ekonomi Bakanı Akira Amari, Kasım ayı tüketici fiyat artışı verilerinin ardından yaptığı değerlendirmede, enflasyonun Japonya Merkez Bankası (BOJ) yüzde 2 fiyat istikrarı hedefinin yakalanması yönünde ilerleme gösterdiğini söyledi. 
    
Kasım ayında taze gıda ve enerji hariç TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 0,9 arttığına işaret eden Amari, "BOJ'un yüzde 2 enflasyon hedefie doğru ilerleme gördük" dedi. Amari, hanehalkı harcamalarında düşüşe neden olarak hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde 
seyretmesini gösterirken, sıkı istihdam piyasası, artan reel ücrelrenin tüketici harcamalarını destekleyeceğini savundu.

İşsizlikde yüzde 3,3'lük artış

Öte yandan Japonya'da mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle işsizlik oranı Kasım ayında yüzde 3,3'e yükseldi. Ekonomistler ise oranın yüzde 3,2 olarak gerçekleşmesini bekliyorlardı. 
     
Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı verilerine göre açık pozisyonların başvuruda bulunanlara oranı ise 1,24'ten Ocak 1992'den bu yana görülen en yüksek seviye olan 1,25'e çıktı.

“Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak Veysel Memiş: 2024 yılında da başarı hikâyeleri yazmayı sürdürüyoruz