Katalonya'da bağımsızlık yanlıları kazandı

İspanya'da bağımsızlık yanlısı Katalan partiler bölge parlamentosunda çoğunluğu ele geçirdi.

Abone ol

İspanya'nın Katalonya bölgesinde dün yapılan parlamento seçimlerinde bağımsızlık yanlısı partiler yerel parlamentoda çoğunluğu ele geçirdi.

Sonuçlar Katalonya ile merkezi hükümet arasındaki gerilimin artacağına işaret ediyor.
              
İspanya'nın ikinci kalabalık ve ekonomik açıdan en güçlü bölgelerinden Katalonya'da bağımsızlık yanlısı partiler oyların yüzde 47.8'ini alırken, parlamentodaki 135 sandalyenin de 72'sini kazandı.
              
"Katalanlar bağımsızlığa oy verdi" diyen özerk bölgenin Başkanı Artur Mas, yüzde 78 ile rekor katılımın gerçekleştiği oylama sonucunda, bağımsızlığa yönelik adım atmak için artık "demokratik yetki" bulunduğunu belirtti. Üç ay sonra yapılacak genel seçimler öncesinde bağımsızlık yanlısı partilerin aldığı yüksek oy İspanya Başbakanı Mariano Rajoy'u zor durumda bırakıyor.
              
Rajoy'un merkez sağ hükümeti bağımsızlık için referanduma gidilmesine karşı çıkıyor. Bölgesel yönetimlerin bağımsızlık ilan etme planlarını "manasız" olarak niteleyen hükümet, bu yöndeki girişimleri de mahkemede durduracağını belirtmişti.
              
İspanya anayasası bölgelerin ülkeden ayrılmasına izin vermediği için bu yöndeki tüm çabalar farazi kabul ediliyor.
              
Bağımsızlık yanlısı iki Katalan parti seçim öncesi açıklamalarda iktidar olmalarının 18 ay içinde tek taraflı olarak bağımsızlık ilanına imkan vereceğini belirtmişlerdi.
              
Partiler bu süreçte bölgenin kendi anayasasını hazırlayacak ve kendi ordusu, merkez bankası ve hukuk sistemini oluşturacak bir plan da ortaya koymuşlardı.
              
İspanya ekonomisinin yaklaşık beşte birini üreten Katalonya bölgesi kendine özgü dili ve kültürü ile uzun zamandan beri daha geniş bir özerklik peşinde.
              

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak