Kıbrıs Rum da kemer sıkacak

Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanlığı, gıda ve ilaçta KDV'nin artırılması, yüksek memur maaşlarında kesinti, kamuda personel azaltması öngörüyor.

Abone ol

LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi Maliye Bakanlığı, hükümet ortağı partilere "kemer sıkma"  önerilerini sundu.

Rum basınına da yansıyan öneriler, gıda ve ilaçta KDV'nin artırılması, su fiyatlarında artış, yüksek memur maaşlarında kesinti, kamuda personel azaltması, ticari bankalara yeni vergiler getirilmesini öngörüyor. Ayrıca, maaş artışlarının dondurulması önerisi geri çekilirken, maaşlarda azaltmalar ve yeni vergiler gündeme getiriliyor.

Rum Maliye Bakanlığı'nın önerilerinde, maaşı 2000 euro ve altında olan kamu görevlilerine yönelik düzenleme yok. Ancak 2 bin-3 bin euro aralığındaki maaşlar yüzde 1; 3 bin-4 bin euro aralığındaki maaşlara yüzde 1,5 ve 4 bin euro ile üzerindeki maaşlara ise yüzde 2 kesinti öngörülüyor.

Rum Maliye Bakanlığı, bu tedbirlerle 20 milyon euro tasarruf yapmayı hesaplıyor.

Önerilerde, ticari bankalarla ilgi düzenlemeler de yer alıyor.

Buna göre, bankaların toplam varlıklarına binde 0,5 vergi ile 60 milyon euro; kardan alınan yüzde 10 verginin yüzde 15;e çıkartılmasıyla 40 milyon euro; bankaların yatırımlar hariç öz sermayelerine binde 0,5 vergi uygulanmasıyla 55 milyon euro gelir hedefleniyor.

Şirketler tarafından kar ödemesi yapılmaması durumunda cezaların artırılmasıyla 5 milyon, sigara vergisinin yüzde 10 artırılmasıyla 14 milyon, gıda ve ilaca uygulanan katma değer vergisinin artırılmasıyla yılda 60 milyon, su fiyatlarının artırılası ile de yılda 10 milyon euro gelir sağlanması da Maliye Bakanlığı'nın önerileri arasında.

Kamuda personel azaltma önerisi

Rum Maliye Bakanlığı önerilerinin tasarruflar bölümünde ise, kamu personelinin 1000 dolayında azaltılması ile yıllık 25 milyon; gelecek  5 yıl içerisinde kadroların yüzde 5 oranında azaltılmasıyla yıllık 13 milyon euro tasarruf öngörülüyor.

Emekli maaşları üzerinde diyaloğa başlanması da öneriliyor, ancak detay verilmiyor.

Öte yandan, Rum basının, Standard & Poor's isimli ekonomik değerlendirme kuruluşunun, dün, Güney Kıbrıs'ın kamu borcunun kredilendirme kabiliyeti notunu (A )'dan (A)'ya düşürdüğünü duyurdu.

Borsa günü düşüşle tamamladı Kestelli'den "yapısal reform" uyarısı BAT grubunun sigaraları bayilerde satılacak mı? Zamlı memur maaşı ne kadar olacak? İşte son durum... Martı'nın CEO'su UKOME toplantısına alınmadı