KOBİ'lere 280 milyon $ kaynak sağladılar

Kazakistan, ülkesindeki KOBİ'lere kullandırılmak üzere yaklaşık 280 milyon dolarlık kaynak tahsis etti

Abone ol

ASTANA - Genişletilmiş kabine toplantısı Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'in başkanlığında başkent Astana'da toplandı. Devlet Sarayı Akorda'da gerçekleştirilen toplantıda, sürdürülebilir ekonomik büyümeyi sağlamada ülkedeki iş ortamına yapılacak destekler ele alındı. 

Yılın ilk yarı performansının gözden geçirildiği genişletilmiş kabine toplantısında, ekonomide gelecek dönem riskleri masaya yatırılırken, bir dizi karar alındı.  Buna göre, ulusal varlık fonu Samruk-Kazyna tarafından ülkedeki KOBİ'lere kullandırılmak üzere yaklaşık 280 milyon dolarlık kaynak tahsis edildi. 

Kazakistan'ın Dünya Bankası, Asya Kalkınma Bankası (ADB), İslam ve Kalkınma Bankası (IDB) ile daha önce yapılan çerçeve ve ortaklık anlaşmaları çerçevesinde belirlenen programlarında kullanılmak üzere 7 milyar dolarlık kaynağı bulunuyor. 

Nisanda duyurdu, Ağustosta düğmeye bastı

Kazakistan, daha önce ulaşım, ilaç, telekomünikasyon, petrokimya ve gıda işleme sektörlerinin geliştirilmesini amaçlayan hükümet programlarını devreye almıştı. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Nazarbayev başkanlığında gerçekleştirilen Ulusal Yatırımcı Konseyi toplantısında KOBİ'lere destek verileceği açıklanmıştı.  

Kazakistan'da bu yıl ocak ayında açıklanan verilere göre, ülkede kayıtlı, aralarında bireysel teşebbüs, küçük şirketler ve çiftçilerin bulunduğu KOBİ sayısı 1,5 milyona ulaştı. Ancak 1,5 milyon KOBİ girişimcisinden sadece yüzde 54'ü ekonomik olarak faal halde ve bu girişimcilerin yüzde 70'i kişisel teşebbüs şeklinde, resmi bir tüzel kişilik oluşturmadan çalışıyor. 

Dünya Bankası'na göre KOBİ'lerin Kazakistan'ın GSYH'sine katkısı yüzde 20 seviyesinde seyrederken, bu işletmelerde çalışanların genel istihdama oranı ise yüzde 30'lar seviyesinde bulunuyor. 

AFAD duyurdu: Ege Denizi'nde 4.2 büyüklüğünde deprem Çin'deki otomobil fuarından öne çıkanlar İhracatınızı artıracak yapay zekâ uygulamaları Gazze'ye yönelik saldırılarda en az 22 Filistinli öldü Türk balıkçısı Çin pazarına ağ atacak