Komşu'da kritik seçim

Yunanistan'da Euro Bölgesi için de kritik önem taşıyan seçim başladı. Ülkede yapılan anketlerde Sol lider Aleksis Çipras'ın 6 puan önde olduğu gözüküyor. Avrupa Birliği (AB) ise Çipras'ın politikalarından oldukça rahatsız

Abone ol

Yunanistan bugün sandık başına gidiyor.  Avrupa Birliği’ne 140 milyar euro borcu olan ülkede yapılan anketlerde Sol lider Aleksis Çipras önde gözüküyor. Çipras, vaatleriyle AB’nin korkulu rüyası olabilir.

Yunanistan'da halk Euro Bölgesi için büyük önem taşıyan erken genel seçim için sandık başında.  

Yunanistan’da kayıtlı 9 milyon 808 bin 76 seçmenin 19 bin 733 sandıkta oy kullanacağı seçimlerde, oy verme işlemi saat 19.00’da sona erecek. Oy sayımının, sandıkların kapatılmasının ardından başlaması ve seçime katılan 21 partinin oylarına ilişkin ilk sonuçların birkaç saat içinde açıklanması bekleniyor. Seçimlere katılan 21 partiden 7’sinin yüzde 3’lük seçim barajını aşabileceği tahmin ediliyor. 

Syriza'dan endişe ediyorlar

Yunanistan seçimlerini Avrupa ve piyasalar için kritik kılan, muhalifet koalisyonu olan Syriza Partisi. 

Syriza, hükümet kuracak kadar oy alıp, seçimleri kazanması durumunda, Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF'den oluşan ve Yunanistan'a ekonomisini canlandırması için kredi veren Troyka'nın, kredi karşılığında ülkeden talep ettiği kemer sıkma önlemlerine ilk günden karşı çıkacağını açıklamıştı. 

Bu iddia üzerine Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkmasından endişe edilmeye başlandı. 

Seçim sistemi

Yunan seçim sistemi, ülke genelinde belli bir oy oranını aştığı takdirde, az farkla da olsa yarışı önde bitiren partiye 300 sandalyeli parlamentoda çoğunluğa sahip olma ve tek başına hükümet kurma şansı tanıyor. 

Bir partinin parlamentoda 151 sandalyelik çoğunluğu sağlayarak tek başına hükümet kurması için, seçime katılan tüm partilerin parlamentoya girmesi durumunda oyların yüzde 40’ını alması gerekiyor. 

Bu oran, parlamento dışında kalan partilerin aldığı oy oranına göre az da olsa değişebiliyor. Seçim yasasında 2008’de yapılan değişikliğe göre, hükümet kurulmasını kolaylaştırmak için birinci partiye 50 milletvekilliği verilirken, kalan 250 milletvekili siyasi partilerin aldıkları oy oranlarına göre kademeli olarak dağıtılıyor. 

Oy pusulalarında adları alfabetik sıraya göre dizilmiş adayların parlamentoya girip giremeyecekleri, seçmenlerin, isimlerinin yanına koydukları artı işaretlerinin sayısı ve mensup oldukları partinin bölgede aldığı oy oranına göre belirleniyor. 

Partiler, ülke genelinde aldıkları oy oranına göre dağıtılmak üzere on ikişer kontenjan adayı da gösteriyorlar. Zorunlu oy kullanma sisteminin yürürlükte olduğu ülkede, 18 yaşını doldurmuş olanların seçme, 21 yaşını dolduranların ise seçilme hakkı bulunuyor. Listelerdeki milletvekili adaylarının en az üçte birinin kadın olması gerekiyor. 

Yunanistan’ın yurt dışında yaşayan vatandaşlarının oy vermesini sağlamaya yönelik düzenlemesi bulunmuyor.

Sanayiciden gıda enflasyonu uyarısı:Yerli üreticiye destek bekliyoruz VakıfBank’tan ekonomiye 2 trilyon TL katkı Düşük karbonlu üretim yapan işletmelere destek verilecek “6.600 hektarlık maden sahası rehabilite edildi” Kuraklık, vahaları da kuruttu 134 bin km2 alan kayboldu