Küresel piyasa, makro verilerden destek aldı

Abone ol

İSTANBUL - Asya borsaları ABD'de Cuma günü açıklanan verilerin toparlanmanın devam ettiğini göstermesinin ve Avrupa ile Çin'de açıklanan güçlü imalat verilerinin ardından bugün yükseldi.

MSCI'nın Japonya hariç Asya Pasifik borsalar endeksi yüzde 0.6 yükseldi.

ABD borsaları açıklanan istihdam ve imalat verilerinin toparlanmanın yolunda gittiğini göstermesiyle Cuma günü beş yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Dow endeksi Ekim 2007'den beri ilk defa 14,000 seviyesinin üzerinden kapandı.

ABD Çalışma Bakanlığı verilerine göre, Ocak'ta tarım dışı istihdam 157,000 ile beklentilerin altında arttı, ancak Kasım ve Aralık ayı için daha önce açıklanan veriler de yukarı yönde revize edildi.

Yatırımcılar Cuma günü yenileri açıklanan şirket bilançolarını dikkat izlemeyi sürdürdüler.

Exxon Mobil hisseleri sonuçların ardından yatay seyir izlerken, Chevron hisseleri yüzde 1.2 değer kazandı.

Euro dolar karşısında bugün Cuma günü ABD'deki kapanış öncesine göre hafif düşüşle 1.3627 seviyesinde işlem gördü.

Euro haftanın son işlem gününde dolar karşısında 1.3710'a kadar yükselerek 2011 sonundan beri görülen en yüksek seviyeye ulaşmıştı.

Euro bölgesinde Cuma günü açıklanan verinin, Ocak ayının fabrikalarda bir yıla yakın süreninin iyi ayı olduğunu ortaya koyması euronun değer kazanmasına katkı sağladı.

Brent ham petrolünün varil fiyatı bugün 116 doların üzerinde yatay seyir izleyerek dört aydan uzun sürenin en yükseğine yakın seviyede işlem gördü.

Kazanımlarda ABD ve Çin'de açıklanan ekonomik verilerin, küresel ekonomide canlanma beklentilerini güçlendirmesi etkili oldu.

Ortadoğu'da artan gerginlikten kaynaklanan petrol arzına dair endişeler de petrol fiyatlarına destek sağladı.

Dikkat! İstanbul'da toplu taşımaya kısıtlama getirildi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi 1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı