Merkel'in Türklere sadakat mesajına tepki

Almanya Başbakanı Merkel, Türklere yönelik "sadakat" açıklaması sonrası yoğun eleştiri altında

Abone ol

Alman siyasetçiler, Başbakan Angela Merkel'in Almanya'da yaşayan Türk asıllı vatandaşlara "ülkeye sadakat gösterme" çağırısını zor bir dönemde yapılan gereksiz ölçüde bölücü bir açıklama olması nedeniyle eleştirdi.

Geçen hafta Çarşamba günü basına sızan bir belgede hükümetin Türkiye'nin İslamcı gruplar için bir odak olduğu iddiasının yer almasıyla, iki ülke arasında son dönemlerde gittikçe artan gerilim daha da büyüdü.

Alman medyası ayrıca MİT'in Almanya'da 6,000 kişiden oluşan bir muhbir şebekesi olduğu haberini yapmıştı.

Merkel Salı günü Passauer Neuen Presse gazetesinde yayınlanan bir söyleşide, "Uzun süredir Almanya'da yaşayan Türk asıllı kişilerden ülkemize daha yüksek düzeyde sadakat beslemelerini bekliyoruz" dedi.

Merkel bunun karşılığında, Almanya'nın bu kişilerin endişeleri ve ihtiyaçlarına olumlu yaklaşım göstermeye çalıştığını belirtti.

Yeşiller Partisi göç sözcüsü Volker Beck ise Handelsblatt gazetesine verdiği röportajda, "Herhangi bir neden olmadan kendi vatandaşlarınızın sadakatini sorgulamak genelde yalnızca otoriter rejimlerde gördüğümüz bir uygulama" dedi.

Beck, Türk asıllı vatandaşların dil, din ve etnik geçmişten bağımsız olarak insan onuru ve insan hakları gibi değerleri desteklemeleri gerektiğini, yalnızca bir ülkeye "sadakat" ilan etmeleri gerekmediğini belirtti.

Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti'nin milletvekili Aydan Özoğuz da bir gazeteye yaptığı açıklamada, Merkel'in sözlerini eleştirdi ve Türk asıllı kişilerin sadakatlerinin sorgulanmaması gerektiği varsayımının yanlış olduğunu söyledi.

Almanya'da yaşayan 3 milyon Türk asıllı arasında 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan destekçileri ve darbe girişiminden sorumlu tutulan Fethullah Gülen'in destekçileri arasında gerilim yükselmişti.

Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı