Müteahhitin rotası Hindistan

Hindistan'a 150 işadamıyla çıkarma yaparak, Türk müteaahitlerini bu ülkede yatırım yapmaya çağıran Çağlayan, "Müteahhitlerimiz neden buraya gelmiyor anlamıyorum" dedi.

Abone ol

Özlem ERMİŞ

YENİ DELHİ - Libya pazarında önemli kayıplar yaşayan Türk müteahhiti için Hindistan yeni bir iş kapısı olarak ortaya çıktı.

Altyapı ve yol harcamaları için 500 milyar dolarlık bütçe ayırmaya hazırlanan Hindistan Türkiye'nin dikkatini çekti. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu ülkeye150 işadamıyla çıkarma yaparak, Türk müteaahitlerini bu ülkede yatırım yapmaya çağırdı.

Yeni Delhi'de düzenlenen Türk-Hindistan İş Forumu kapsamında ihracatçılardan oluşan bir heyetle temaslarda bulunan Çağlayan, açılışta yaptığı konuşmada Hindistan'ın dörtte üçünün bu yapılanmaya ihtiyacı olduğunu belirterek, Türk müteahhitlerin Ortadoğu'dan Kafkasya'ya kadar önemli projeler gerçekleştirdiğini, bunu Hindistan'da da yapabileceklerini söyledi. Çağlayan, "Müteahhitlerimiz neden buraya gelmiyor anlamıyorum" eleştirisinde bulundu.

"İki ülke ticaretine balans ayarı gerek"

İki ülke arasında ticaret hacminin yüzde 85'inin Hindistan lehine olduğunu ifade eden Çağlayan bu ilişkiyi iki tekerlek üstünde giden arabaya benzeterek şunları söyledi: "Buradaki bu ticaretin balans ayarının yapılması gerekir. Serbest ticaret anlaşmasını artık imzalamamız gerekiyor. Ayrıca vizelerde yaşanan sorunlar da ihracatın önünde engel. Biz özel olarak Hindistan pazarı üzerine çalıyoruz.

Hindistan'ın yaptığı ithalatı ve Türkiye'nin yaptığı ihracat kalemlerini incelediğimizde görüyoruz ki yüzde 45'lik bir benzerlik var. Bu müthiş bir şey. Çok az ülkede böyle benzerlik var. Aslında sizin aldığınızı biz satıyoruz ama birbirimizi iyi tanımadığımız için potansiyeli değerlendiremiyoruz." İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin 10 yılda 8 kat arttığını belirten Çağlayan, "İki ülke arasında dış ticaret hacmi  yaklaşık 4 milyar dolar, bu çok az. İki ülkenin toplam dış ticaret hacmi 1 trilyon dolara yaklaşırken iki ülke arasındaki ticaret hacmi bunun yüzde 1'ini dahi oluşturmuyor. Bunun daha da artmasını istiyoruz" diye konuştu.

Hintililer Türkiye'den dünyaya açılabilir

Türkiye'nin önemli bir büyüyen pazar ve coğrafi konuma sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, Hindistan'ın Türkiye'den dünyaya daha kolay açılabileceğini söyledi. Türkiye ve Hindistan'ın büyüyen ekonomileriyle dünyada yıldızlaşan ülkeler olduğunu kaydeden Çağlayan, iki ülke şirketlerinin ortaklıklar yoluyla üçüncü ülkelere yatırım yapma imkanının da olduğunu söyledi.

Çağlayan, espriyle "Siz bizden daha iyi İngilizce konuştuğunuz için İngiltere'ye daha fazla ihracat yapabileceğinizi düşünmeyin. Bizim Avrupa pazarıyla ilgili tecrübemiz çok yüksek, en çok ihracat yaptığımız pazar Almanya, Fransa ve İngiltere. Avrupa'ya ihracat yapmak istiyorsanız geleceğiniz adres Türkiye" dedi.

Libya'da kaybettik, Hindistan'a geldik

Türkiye Müteahhitler Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili Edip Yenigün, Türk-Hindistan İş Forumu'nda yaptığı konuşmada Türkiye'nin Libya gibi önemli ülkelerde müteahhitlik işlerinin aksadığını hatırlatarak, "Libya'da pazar dağılınca biz de buralara geldik. Kaybettiğimiz pazarın ardından yeni pazarlar, yeni değerler peşindeyiz. Onu da Hindistan'da bulabileceğimizi düşünüyoruz" dedi. Bakan Çağlayan ise konuyla ilgili "Son krizden sonra kimsenin uzak pazar-yakın pazar ayrımı yapma lüksü kalmadı" diye konuştu.

Türkiye Hindistan için stratejik konumda

Türkiye ve Hindistan'ın büyük bir ekonomik fırtınadan başarıyla çıkan iki ülke olduğunu söyleyen Hindistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Meclis Üyesi Mammohan Bhagat, Hindistan'ın 2010'da yüzde 8 büyüdüğünü vurgulayarak şöyle konuştu: "Madencilik, inşaat, doğal taşlar, mücevherat, bilgi teknolojileri ve ilaç sektörü gibi alanlarda çok önemli işbirlikleri yapabileceğimizi düşünüyorum. Türkiye Hindistan için stratejik konumu ile diğer ülkeler ile yaptığı gümrük anlaşmalarıyla kaldıraç etkisi yapabilir. Stratejik ortaklıklarla üçüncü ülkelere açılabiliriz. Potansiyelimizi tam olarak değerlendiremiyoruz."

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak