Özbekistan, Kırgızistan sınırını açtı

Kırgızistan'da 11 Haziran'dan bu yana süren çatışmalarda 77 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı.

Abone ol

TAŞKENT - Kırgızistan'da başlayan çatışmaların durdurulamaması üzerine sınırı açan Özbekistan hükümeti, bölgeden kaçanların ülkeye girişine izin verdi.

 Yerel yetkililerden ve görgü tanıklarından edinilen bilgiye göre, Özbekistan hükümeti, çoğunluğu yaşlı, kadın, çocuk ve yaralılardan oluşan 5 bin kadar mülteciyi Andican vilayetinin Calalkuduk ve Hocaabat kentlerinde oluşturduğu mülteci kamplarına yerleştirdi.

Kırgızistan'dan Özbekistan'a mülteci akınının halen devam ettiği öğrenildi.

18-50 yaş grubundakiler silah altına alınıyor

Öte yandan Kırgızistan'da, ülkenin güneyindeki Oş ve Calalabad eyaletlerindeki etnik çatışmaların durdurulması için 18-50 yaş grubundaki vatandaşların silah altına alınmasına karar verildi.

Geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva, Savunma Bakanlığı'na 50 yaşına kadar olan vatandaşların askere alınmasını öngören kararı imzaladı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 15.00'e kadar vatandaşların yerel yönetimlere başvurması çağrısında bulundu.

Rusya'dan askeri yardım isteyen geçici hükümetin bu talebini Rusya yönetimi geri çevirmişti. Ülkenin güneyinde çatışmaları kendi gücüyle bastırmada yetersiz kalan Kırgızistan silahlı kuvvetleri, dünden beri eski askerleri ve polisleri bölgeye göndermeye başladı.

Beknazarov: Çatışmalar dışarıdan yönetiliyor

Kırgızistan'da geçici hükümetin yargı konularından sorumlu Başbakan Yardımcısı Azimbek Beknazarov, ülkenin güneyindeki çatışmaların yurt dışından yönetildiğini savundu.

Beknazarov, devlet televizyon kanalında katıldığı bir programda yaptığı açıklamada, ülkenin güneyindeki olayların çok başarılı biçimde önceden hazırlanmış olduğunu ve yurt dışından yönetildiğini söyledi.

Çatışma bölgesinden Bişkek'e dönen Beknazarov, güneydeki çatışmaların çıkış sebebini şöyle anlattı:

“Maskeli silahlı kişiler şehir merkezinde olay çıkardılar. Bu grup rastgele vatandaşlara ateş ederek olay yerinden ayrıldı. Gittiler, Kırgızların yaşadığı mahallelerde Kırgız gençlere ateşe ettiler. Bir veya iki saat sonra şehrin Özbek mahallesinde bu kez Özbekler silahla tarandı. Kırgızlar Özbeklerin kendilerine saldırı düzenlendiğini Özbekler de Kırgızların saldırısına uğradıklarını düşünerek kent merkezinde birbirine girdiler. Bu sırada çeşitli binalarda ve dağlarda saklanan keskin nişancılar sivil vatandaşlara ateşe etmeyi sürdürdüler. Bir süre sonra durum kontrolden çıktı. Polis olaylara engel olamadı. Hala maskeli keskin nişancılar, sivilleri öldürmeyi sürdürüyor. Bu kadar silah ve kurşun kimler tarafından getirildi? Görülüyor ki bu olaylar daha önceden hazırlanmış. Bu olaylar, geçici hükümete ve referandumun iptaline yöneliktir. Edindiğimiz bilgiye göre, Tacikistan'dan bir grup Kırgızistan'a geçti."

Beknazarov, üç hafta önce, devrik lideri Kurmanbek Bakiyev'in kardeşi eski istihbaratçısı Canıbek Bakiyev'in Tacikistan'da saklandığını ve yanında silahlı kişilerin bulunduğunu ileri sürmüştü.

Kırgızistan'ın güneyinde 11 Hazirandan bu yana süren çatışmalarda 77 kişi hayatını kaybetti, 1032 kişi yaralandı.

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak