Piyasalarda satış baskısı hakim

Radyasyonun tehlikeli oranda artmaya başlaması Tokyo Borsası'nda Ekim 2008'den bu yana en sert düşüşü getirdi.

Abone ol

İSTANBUL – Deprem ve tsunaminin ardından nükleer sızıntı tehlikesiyle karşı karşıya kalan Japonya'da finans kesimi de zarar görmeye devam ederken, borsalarda satıcılı görünüm etkili.

Ülkede radyasyonun tehlikeli oranda artmaya başladığının açıklanmasıyla piyasada sert düşüş yaşandı.  Tokyo Borsası yüzde 10.55 değer kayıpla 8.605 puandan kapandı. Japonya Borsası'nda son 3 günde kayıp yüzde 19'a ulaştı. Ülke piyasasında Ekim 2008'den bu yana en sert düşüş yaşandı.

Başbakan Naoto Kan, Fukuşima'daki nükleer santralde bir reaktörün daha patlamasının ardından, radyasyon oranının tehlikeli oranda arttığını açıkladı.

Bu arada dün bankacılık sistemine 15 trilyon Yen (183 milyar dolar) likidite aktaran Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugün de piyasaya 5 trilyon Yen (61 milyar dolar) daha enjekte etti.

İMKB yüzde 1 düşüşle açıldı

Bu sabah Japonya'daki nükleer sızıntı nedeniyle artan risk sonrasında global piyasalarda yaşanan değer kayıpları paralelinde İMKB'de satıcılı başlangıç oldu. İMKB 100 Endeksi 724,53 puan düşerek 63.805,52 puan seviyesinden başladı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 1,12 oranında değer yitirdi. Endeks 63.100 bölgesine kadar inen İMKB'de yüzde 2'ye varan düşüş var.

Öte yanan gösterge faiz yüzde 8.71 seviyesinde işlem görürken, Dolar/TL 1.5770, Euro/TL 2.1960 düzeyindeler.

Gözler Fed'de

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) Federal Serbest Piyasa Komitesi (FOMC) bugün yapacağı tek günlük toplantıda gösterge faiz oranının geleceğini belirleyecek. Fed Başkanı Ben Bernanke'nin başkanlık edeceği toplantıdan faiz değişikliğine ilişkin bir karar beklenmiyor. Ancak bankanın toplam 600 milyar dolarlık hazine bonosunu geri alma planını onaylayabileceği belirtiliyor. Geri alımın yöntemi ve sonrası için ise henüz net bir görüş bulunmuyor. Toplantının sonucu verilen karar, TSİ 20.15'te açıklanacak. Fed'in gösterge faizi, yaklaşık iki yıldır yüzde 0 ile 0,25 aralığında bulunuyor.

Bakan Ersoy'dan Formula 1 müjdesi, tarih verdi Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Yargıtay'da başkan 29'uncu turda da seçilemedi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak