Powell: Faiz Haziran'dan sonra artırılabilir

Fed yönetim kurulu üyesi Powell,"İlk faiz artışı Haziran ayındaki Fed toplantısından itibaren yapılabilir" dedi.

Abone ol

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yönetim kurulu üyesi Jerome Powell, finansal krizin etkileri nedeniyle Fed'in ABD ekonomisindeki atıl kapasiteyi tespit etmekte zorlandığını, bu nedenle yapılacak faiz artışlarının son derece yavaş gerçekleşmesi gerektiğini ifade etti.

Powell, Fed'in sekiz yıldan uzun bir süredir ilk defa gireceği faiz artırma sürecinin "bu yılın devamında" başlayacağını tahmin ettiğini ve ilk faiz artışının Haziran ayındaki Fed toplantısından itibaren yapılabileceğini belirtti.

Buna karşılık Powell'ın ifadelerinin, ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağından ziyade faiz artırımlarının kademeli olacağına dikkat çeken ve aralarında Fed Başkanı Janet Yellen'in de bulunduğu Fed yetkililerinin açıklamalarıyla uyumlu olduğu görülüyor.
              
Fed yetkilileri ilk faiz artırımının finansal krizle birlikte oluşan psikolojik bariyeri kıracağını, ancak faizlerin belki de yıllarla ifade edilebilecek sürece çok düşük seviyelerde kalacağına dikkat çekiyorlar.
              
Powell yaptığı açıklamada, "Makroekonomik perspektiften bakıldığında, ilk faiz artırımının ne zaman yapılacağından ziyade ondan sonraki artırımların izleyeceği patika daha önemli... Ekonomi öngörülen şekilde ilerlemeye devam ederse bir süreliğine faizleri son derece kademeli
artırmak uygun olacak" dedi.
              
Powell, para politikası kararlarının ekonomiyi gecikmeli olarak etkilediğine dikkat çekerek, Fed'in tam istihdam ve yüzde 2 düzeyinde istikrarlı enflasyon şeklindeki iki temel hedefine ulaşmadan "çok önce" faizleri artırması gerektiğini belirtti.
              

1 Mayıs’ta 3 ilde raylı sistemler ücretsiz “Toplu Sözleşme Kanunu’nda değişik yapılması gerekiyor” Hedef Holding, yatırım ve dijital bankacılıkta büyüyecek Batman'dan 41 ülkeye solunum cihazı ihracatı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak