Putin'i protesto edenler gözaltında

Seçimlerin yenilenmesi ve Putin sistemine karşı 200,000 kişi eylem yaptı.

Abone ol
MOSKOVA - Rusya'da Başbakan Vladimir Putin'in kazandığı cumhurbaşkanlığı seçiminin meşruiyetini sorgulayan gösterilerde polis dün, muhalif lider Alexei Navalny ve 500'den fazla göstericiyi gözaltına aldı.
 
Pazar gün yapılan seçimde yüzde 64'e çok yakın oy alan Putin, sonucu iktidara el koymaya çalışan rakiplerine karşı kazandığı bir zafer olarak ilan etti; ancak uluslararası gözlemciler seçim işlemlerinin açıkça Putin'den yana sonuç verecek biçimde düzenlendiğini söyledi.
 
Muhalefet liderleri dün Moskova'daki Pushkin meydanında toplanan 200,000 kişinin, seçimlerin yenilenmesini ve Putin'in önceki 12 yıllık iktidarı sırasında oluşturduğu politik sistemin artık değiştirilmesini istediklerini söyledi.
 
Yolsuzluklarla mücadelesiyle tanınan muhalif lider Navalny gözaltına alınmadan önce "Putinsiz Rusya" ve "Hırsız Putin" sloganları arasında göstericilere yaptığı konuşmada, "Sahip olduklarımızı çaldılar. İktidar biziz" dedi. Diğer muhaliflere birlikte gözaltına alınan Navalny, üç saat sonra serbest bırakıldı.
 
Muhalefet liderleri gözaltına alınanların sayısının 500 ile 1,000 arasında olduğunu söylerken, polis gösterilere 14,000 kişinin katıldığını ve 250 kişinin gözaltına alındığı bilgisini verdi.
 
Buna karşılık, binlerce Putin yanlısı da Moskova'da şarkılar ve Rus bayrakları eşliğinde Putin lehine gösteriler yaptılar.
Putin'in doğum yeri olan St. Petersburg kentinde de Putin aleyhtarı 3,000 kişi izinsiz gösteri yaptı. Polis 300 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.
 
Seçim yolsuzlukları
ABD Dışişleri Bakanlığı, seçimde yapıldığı ileri sürülen her türlü yolsuzluğun incelenmesi için "bağımsız ve inandırıcı bir soruşturma" istedi.
Gözlemciler, ülkede 4 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerine kıyasla, cumhurbaşkanlığı seçiminde bazı iyileşmeler görüldüğünü, ancak Putin'e rakiplerine karşı yoğun medya desteği ve devlet olanaklarından yararlanma gibi avantajlar sağlandığını söylediler.
 
Gözlemcilerin görüşleri yasal bir ağırlık taşımasa da, Rus yetkililerinin seçimde hiçbir ciddi ihlal olmadığı iddialarını zayıflatıyor.
Putin ise bir uzlaşma jesti olarak seçimdeki rakiplerini ve görüşmelere davet etti, ancak Komünist aday Gennady Zyuganov katılmadı.
 
Bazı kesimler, Rusya 'da seçimlerin önem taşımadığı, yerleşmiş bir elit tabakanın elinde bulunan iktidarın, bu kesim arasında bölüşüldüğü görüşünü savunuyor. Bu görüşlere göre Putin ve şimdiki devlet başkanı Dmitry Medvedev arasında 2008 yılında yapılan ve cumhurbaşkanlığı ile başbakanlık makamlarını bu iki siyasetçi arasında bölüştüren anlaşma bunun örneği.
 
(Reuters)
Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında bir kişi daha gözaltına alındı Son bir haftada 1 milyon 968 bin 551 araç denetlendi İş dünyasından 19 Mayıs mesajları Meteoroloji uzmanı uyardı: Bir hafta boyunca etkili olacak Erdal Beşikçioğlu'nun Melek Mosso konserindeki dansı gündem oldu