"Barışa da savaşa da hazırız"

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, soruna barışçıl çözüm bulunacağına inandıklarını aksi takdirde ise ülkelerini korumaya hazır olduklarını söyledi

Abone ol

BRÜKSEL - Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna konusundaki son gelişmeleri ele almak üzere topladığı olağanüstü nitelikli zirve öncesinde 28 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarıyla görüş alışverişinde bulunmak üzere Brüksel'e davet edilen Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk düzenlenen basın toplantısında, Kırım'da alınan Rusya'ya bağlanma kararını "gayri meşru" ilan etti.

Yatsenyuk, referandum kararının da yasal temelden yoksun olduğunu belirterek, "Kırım, Ukrayna'nın ayrılmaz parçasıydı, parçası ve parçası olacak" dedi. 

Yaşanan krizin tüm Avrupa'nın krizi olduğunu vurgulayan Yatsenyuk, Rusya'nın tavrının sadece askeri değil aynı zamanda siyasi ve ekonomik etkileri de olduğunu belirterek, "Artık durma zamanı" diye konuştu. 

Rusya'ya yeni bir tür işbirliği inşa etme çağrısı yapan Yatsenyuk, "İşbirliğine hazırız ama teslim olmaya ve Rusya'nın emrine girmeye hazır değiliz" dedi. 

Rusya'nın dostane davranmadığını belirten Yatsenyuk, "Muhtemelen bunu siz de fark etmişsinizdir. 21. yüzyılda Rus botlarını ve tanklarını görmek kabul edilemez. Bunun sınırının ne olduğunu bilen var mı?" ifadelerini kullandı. 

Rusya'nın hazır olması halinde Ukrayna'nın konuşmaya hazır olduğunu kaydeden Yatsenyuk, "Krizi barışçıl yolla çözebileceğimize inanıyoruz ama daha fazla saldırı olursa ülkemizi korumaya hazırız" dedi. 

Yatsenyuk, AB'nin geçen kasımda düzenlediği Doğu Ortaklığı Zirvesi'nde Viktor Yanukoviç yönetiminin imzalamayı reddettiği Ortaklık Anlaşması'nı en kısa zamanda imzalamaya ve yine Yanukoviç döneminde durdurulan Uluslararası Para Fonu (IMF) ile müzakereleri sürdürmeye hazır olduklarını söyledi. 

"Hiç kimsenin Ukrayna'nın içişlerine karışma hakkı olmadığının" altını çizen Yatsenyuk'un, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ile de bir araya gelmesi öngörülüyor. 

Simit fiyatında ekmek sistemi: Bakanlık onayı zorunlu hale geldi Ocak-Mart 2024'te enflasyon düzeltmesi yapılamayacak Lila Kağıt, halka arz gelirinin yüzde 60'ını yatırımda kullanacak ABD'de silahlı saldırıya uğrayan polislerden 4'ü öldü, 4'ü yaralandı HT Solar, bu yıl Türkiye’de ilk kez esnek panel seri üretimine başlayacak